Огромен успех, Калин Златков 12-ти на Световното в Банско, златото е за САЩ

Банско 1

Американец спечели слалома на първенството в Банско.

Калин Златков записа изключително престижното 12-о място в света в слалома на първенството за младежи в Банско. Това е най-доброто ни класиране от 2017 година насам, когато в Оре (Швеция) Алберт Попов завърши на осмо място. Така Калин излезе начело и във фамилната класация. Батко му Камен имаше най-добро класиране 19-о място в света от първенството в Сочи.

„Имам още резерви. Особено от първия манш не съм много доволен. Иначе съм доволен от представянето си като цяло. Благодаря за условията, които ни бяха предоставени. До края на сезона предстоят националните първенства, където ще имаме шанс да намалим наказателните си точки“, заяви Калин, който се състезава за тима от Банско „Юлен“.

Всъщност България записа трима състезатели в първите 30 на световното. Константин Стоилов завърши на 17-о място, а Никола Семерджиев остана 26-и.

„Бях доста нервен. Все пак ми е първо световно и то в България. Всички те гледат. И заради няколко сериозни грешки нямаше как да наваксам“, обясни Семерджиев.

„Слаломът по принцип не ми е силната дисциплина. Целта ми бе да вляза в първите 30 след първото спускане и успях“, каза Константин Стоилов, който заедно със Семерджиев кара и трите дисциплини на световното.

Титлата спечели американецът Бенджамин Ричи. Той се възползва от нареденото от треньора си трасе в първия манш и даде еднакво време с швейцареца Фадри Янутин. Във втория Ричи бе с второ време и в крайна сметка изпрвари съперника си с 48 стотни. С най-добро време във второто спускане австриецът Джошуа Щурм се изстреля от седмото място до бронзовия медал.

„Наистина ми помогна малко първия манш, но все пак дадох много и във втория“, заяви шампионът. „Сега най-много се радвам, че отивам на финалите на световната купа в края на сезона. Там искам да покажа, че съм сред най-добрите. Нямам думи за трасето. Изключителна писта, не мръдна. Даде еднакъв шанс на всички“, заяви златният медалист. Ричи имаше сребърен медал в слалома и отборното от световното през 2019 г. На шампионата за мъже в Кортина тази година той завърши на 13-о място.

Япония доминира при 18-годишните. Първи стана Риома Катаяма, следван от унгареца Балинт Ури, а трети стана сънародникът му Котаро Харасава.

Слаломът бе изключително труден, като до финала на двата манша стигнаха само 34 състезатели от 95 стартирали.

Веднага след края на слалома младежите се изнесоха от България. От утре започват тренировките на момичетата до 21 години. Първият им старт е в понеделник на супергигантски слалом, след тава е гигантския слалом и всичко приключва със слалом в сряда. При девойките ще ни представят Ева Вукадинова и сестрата на Калин и Камен – Юлия Златкова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ