14:40, Министър Ангелов се включи: Забранявам!

Проф. Костадин Ангелов 3

„Ще издам заповед за временна забрана на износа на миорелаксанти и нискомелекулярни хепарини с оглед подготовка на здравната система за реакция при предстоящата ситуация „. Това обяви в Бургас здравният министър Костадинов Ангелов след участие в местния кризисен щаб за борба с COVID-19. Миорелаксантите се използват за лечение при мускулни болки, а нискомолекулярните хепарини разреждат кръвта, което е необходимо при лечението на инфектираните с коронавирус.

Целта на забрана според министъра е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия.

В негово присъствие общинският щаб в Бургас взе решение от петък да върне учениците от 5 до 12 клас у дома за онлайн обучение за две седмици, оттогава носенето на маски наоткрито става задължително, спират се извънкласните форми на обучение и школите по изкуствата, а заведенията ще работят само до 22 ч. За детските градини в областта също ще се прилага локален подход като ще се затварят само тези, в които има установени случаи на коронавирус. Увеличава се и броя на болничните легла.

Според министър Ангелов подобни мерки трябвало да се налагат само в области, където заболеваемостта е над 500 души на 100 000, за останалите с по-малка заболеваемост нямало да е справедливо да се прилагат такива ограничения.

„Предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на
регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в
областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи. Затова започваме с локални мерки като идеята е да ограничим разпространението в областите, където тя е с изключително заплашителни размери. И след като това даде резултат, продължаваме по начина, с който сме започнали. Ако преценим, че ситуацията се влошава, мерките могат да бъдат приложени и на национално ниво. Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим, когато се касае за здравето и живота на хората“, заяви министър Ангелов.

„Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19“, добави той,

Междувременно туроператори пратиха писмо до него с искане да отпадне 14-дневната карантина на завръщащите се от Занзибар, което било сериозен удар по бизнеса им.

„Още нямаме решение. Разпоредил съм на Дирекция „Здравен контрол“ да намерят всички необходими научни източници, които да ползваме при взимането на това решение, за да бъдем максимално коректни и справедливи към тези, които ходят там. Единствено имаме сигнали за това, че от Африка може да бъде внесен вариант на вируса, който да е резистентен на лечението с ваксината. Затова нашите разсъждения бяха в тази посока. И ако имаме основание, веднага ще вземе решение на отменим карантината“, обясни Костадин Ангелов.

И благодари на личните лекари за съпричастността им към имунизацията. Според него 50% от ваксините се давали на тях.

Министър Ангелов съобщи, че системата за електронно записване ще стартира ваксинацията днес /четвъртък/.

„Направили сме необходимото преразпределение на ваксини така че са бъдат задоволени нуждите на желаещите да се ваксинират. Ваксини има за всички, които са се записали и ще бъдат раздадени на личните лекари. Очаквам до края на месеца да дойдат 500 000, които ще бъдат напълно достатъчни“, каза Ангелов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ