Журналист изригна: Защо Борисов пак ще спечели изборите? Защото народът си има пари!

Бойко Борисов 11

Борисов пак ще спечели изборите.

Въпреки шкафчето с пачките, записите, „народния“ протест, юмрука на президента, доклада на американските сенатори, класациите на „Репортери без граници“ и целия привидно негативен за управляващите контекст.

Защо?

Защо всички социологически проучвания дават победа за ГЕРБ с между 4 и 13%? Не просто победа, а зашеметяваща победа с шансове за четвърти мандат?

Икономиката, глупако!

Средната класа съди по джоба си, не по пропагандата на БТВ, медиите на Прокопиев и хейта в социалните мрежи.

А джобът на средната класа е пълен. Икономиката е в растеж, въпреки пандемията. Доходите растат плавно, инфлацията е на най-ниските си нива от старта на прехода, безработицата също. Производствените темпове се покачват. Кредитният рейтинг на България хвърчи – според международните агенции. Данъците са сред най-ниските в Европа.

Това си личи по километричните задръствания на гръцката граница. Работещите български семейства в момента подсигуряват и поминъка на Халкидики. Всяка фамилия е минимум с два автомобила. Горивото е достатъчно евтино, за да не е проблем. Зимните курорти са претъпкани.

В търговската мрежа се консумира активно. Често – свръхактивно. Черните петъци и всички разпродажби бележат брутални рекорди. Цялата провинция се изсипва през уикенда да пазарува в големите столични молове.

Няма как това да са хора безпарични, отчаяни, на ръба на оцеляването.

Пълнят магазините, хотелите, ресторантите, бензиностанциите и магистралите, но мизерстват?

Твърде е евтино, за да хване вяра.

Говорим за трудещите се, разбира се.

Вечно мърморещите лентяи и разчитащите на държавни подания са отделна история. За тях никога няма угодия, те винаги ще припознават във властта източника на собствения си житейски провал.

Да, но при капитализма и пазарното стопанство държавата не е длъжна никому. Всеки е господар на съдбата си. Преди 30 години направихме избор и решихме да скъсаме с тъй наречения „реален социализъм“.

Така че стабилната икономика задържа правителството на Борисов на власт. Средната класа гласува с разума си и се плаши от нестабилност в условията на неясния изход от коронакризата.

„Шкафчето“ може би възмущава на ниво емоция, но ефектът избледнява, когато опре до прагматиката при вота.

Да, неговото шкафче може би е пълно, но и моето не е празно!

Това е работещ аргумент за работещите българи, които предпочитат познатото малко зло пред неизвестността.

В трудни времена на изпитания гласуваш за семейството и бизнеса си, не за абстрактна промяна, чиито носители, на всичко отгоре, са с твърде съмнителен морал и ценности.

С какво Мая Манолова, Слави Трифонов, Мангъров, Христо Иванов, Румен Гечев, Корнелия Нинова ще подобрят живота на средната класа? Нима ще преборят чудодейно пандемията и ще докарат милиони ваксини? А може би ще премахнат маските? Ще вдигнат с магическа пръчка заплатите и пенсиите? Няма ли, вместо добро, да докарат повече тревога, разделение, раздори? И не идват ли не заради народа, а за да устроят себе си на държавната софра?

Какво ще се случи с общо-взето подредената ни и спокойна държава, ако сменим курса рязко и заложим на извънсистемни и некомпетентни играчи?

Това са важните въпроси, които ще предрешат избора на 4 април. И отговорите им съвсем не са ласкателни за опозицията.

НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ, ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ