41-годишен българин скъса оковите: Ваксинирах се и припаднах

Николай Стайков

До края на седмицата ще станат ясни резултатите от изследванията на жената, която почина в Пловдив, след имунизация с „АстраЗенека“. Въпросителните около британско-шведската ваксина обаче не стихват.

Редица държави, включително Германия, временно прекратиха имунизацията с този препарат, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ.

Николай Стайков е на 41 години, без хронични заболявания. Избира да се ваксинира с „АстраЗенека“.

„Още след 12-ия час на поставяне на ваксината имах много сериозно втрисане за около 15-20 минути. Буквално е съизмеримо с удар от ток, преди години много ме е удрял и имам представа за усещането и просто беше страшно“, споделя той, цитиран от България он Еър.

Часове по-късно усеща облекчение, но не за дълго. В малките часове на нощта вдига температура от 39 градуса, а на сутринта – припада.

„Силни болки в кръста, силни болки в мускулите, силно главоболие. На сутринта ми беше много замаяно и просто като седнах на масата усетих олекване на главата и припаднах“, разказва още Николай.

Сега е добре. Отдава реакцията си към ваксината на борба в организма си и изтощение. Наблюденията на личните лекари също са, че при ваксинация с „АстраЗенека“ младите реагират по-бурно.

„Не могат да се разболеят, но просто вдигат температура, отпадналост, леко гадене, един ден може би са неработоспособни, ако ще работят с инструменти, на височини и т.н. категорично не трябва да го правят“, коментира д-р Георги Миндов.

Според него въпреки съмненията, по-пагубно е спирането на ваксинационният процес и разрушaването на доверието у хората.

„Спирането е равносилно на смъртни присъди, сега се пълнят болниците с такива хора“, коментира той.

За момента няма яснота и как личните лекари трябва да реагират при отказ на пациентите за втора доза „АстраЗенека“. За медиците остава без отговор и въпросът дали след поставена първа доза на препaрата на Оксфорд, втората ще може да бъде на друг производител.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ