ГЕРБ представи предизборната си програма – средната заплата става 1000 евро, ето колко се вдигат пенсиите

ГЕРБ

ГЕРБ представи своята предизборна програма в Централата на партията.

„Днес ще си говорим за идеи – това, което липсва в тази кампания. Твърдението, че някой цели само да отстрани друг от управлението – това е болшевизъм и липса на идеи. През следващите години България ще е е изправена пред много предизвикателства“, обяви вицепремиерът и водач на листата на ГЕРБ в Габрово Томислав Дончев.

„Всички възможности и предизвикателства ще изискват от българките политици да бъдат мъдри и търпеливи, да мислят няколко години напред, а не само в рамките на днешната политическа конюнктура“, категоричен е той.

По думите му програмата на ГЕРБ е най-амбициозната за последните 10 години.

„Нашите разчети показват, че до 2025 г. можем да стигнем изпреварващ растеж на БВП и числото в края на мандата да е 200 млрд. лева. Мислим, че средната работна заплата може да бъде поне 1000 евро“, добави Дончев.

„Програмата ни е разчетена на три основни стълба – продължаването на политиките за модернизация на страната, изграждане на поне 500 км. магистрали и първокласни пътища, поне 4000 км. второкласни пътища“, разкри вицепремиерът.

Като втори стълб той посочи продължаване на реформите в различни сфери, като посочи усъвършенстване на правосъдната система, включително чрез промяна и на Конституцията. Като други сфери той разкри – образование, здравеопазване, публични услуги, ВиК сектор, дигитализация на публичния сектор.

„Третият стълб – може би най-важният, е гарантинирането на целенасочени инвестиции в образованието и икономиката на знанието“, добави Томислав Дончев. По думите се предвижда разходите за образованието да са 5% от БВП, а за висшето образование 1% от БВП.

„Планираме да обучим поне 1,6 млн. българи на дигитални умения“, увери той.

Според него може да се гони увеличаване с до 50% на преките и чуждестранните инвестиции.

Бившият финансов министър Владислав Горанов обяви, че не се предвижда промяна на данъчното облагане и ще опитат да запазят „плоския данък“. „Одобрихме план за действие за присъединяване на България към Еврозоната и това е план, който може да се осъществи до 2024 година“, разкри финансистът.

„Промяна и увеличение на средната класа на облагането е несправедливо и неразумно. Извеждаме в номинал определянето на образованието като основен елемент“, каза още Горанов.

Финансовият министър Красимир Вълчев заяви, че образованието е стратегически и национален приоритет. „Ангажираме се да затвърдим водената политика на увеличаващата се бюджетна подкрепа на сектора“, категоричен е той. По думите му през последните години са извършени ключови реформи във всички сегменти на образованието.

„Ангажираме се да поддържаме средните заплати на учителите на ниво от 125% от средната заплата за страната, а на преподавателите във висшите училища – на ниво от 140%“, разкри Вълчев.

„Ако искаме да живеем в хармонично общество, не трябва да имаме отпаднали деца от системата. Това си остава ключовото ни предизвикателство и ние ще продължим да полагаме още повече усилия“, увери той.

„Ще поставим висшите училища и научните организации в центъра на развитие“, заключи образователният министър.

„През последните 4 години успяхме да увеличим БВП с 20%, а средната работна заплата и пенсията с 40%. За следващия мандат планираме минималната заплата да стане 500 евро, средната 1000 евро, а средната пенсия 600 лева“, каза социалният министър Деница Сачева.

По думите й ще се осигурят средства за преквалификация на поне 300 000 души.

„Правим пълна промяна в системата за социално подпомагане. Предвиждаме да създадем Кодекс за социалното подпомагане“, добави Сачева.

Тя заяви, че ГЕРБ предвижда да създаде портал за работни места на бъдещето, Кодекс за социална закрила.

„Продължаваме развитието на реформата за социални услуги. Предвиждаме да бъдат изградени над 400 услуги за около 15 хил. възрастни хора и хора с увреждания“, допълни още Сачева.

„Когато БВП от глава на населението приближи 70% от средноевропейския, процесите по реемиграция стават видими“, продължи Томислав Дончев. По думите му в момента БВП в момента на глава от населението е 53% от средноевропейския, а преди влизането в ЕС е бил около 40%.

Според него ако се осъществят тези програми по трите стълба, ще бъде възможно достигането на тези 70% БВП от средноевропейския.

ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ