„Можете да се гаврите на воля“

Димитър Рачков, Тодор Славков

Изминаха 4 дни от срамното изтипосване на огромни сърп и чук в ефира на Нова телевизия и 3 дни от гневния коментар, който колегите от ФАКТИ публикуваха по този повод. Е, за този период ни вопъл, ни стон отникъде.

Абсолютно никаква реакция от телевизията, дори защитна, абсолютно никаква реакция и от продуцентите на предаването (дори защитна), в което се случи този срамен момент.

Макар и възмутително, както самият акт със сърпа и чука, за тези ширини това поведение на принципа „мълчанието е злато“ е нормално.

По-притеснителното е, че нито една неправителствена организация не реагира на това издевателство с жертвите на комунизма из целия свят. Както и нито една политическа партия или коалиционно обединение, имащи се за антикомунистически. Това вече е позор. А и лицемерие, защото дори една „Демократична България“ се обяви против Луковмарш, но за сърпа и чука в национален ефир не обели и дума. Поне засега.

В същото време, буквално в същия ден, в който публикувахме критичния си материал, Съюзът на репресираните от комунизма „Памет“ подписа предизборно споразумение за партньорство с…. ГЕРБ.

Всеки антикомунист би се запитал защо точно с ГЕРБ. Лустрация ли направиха те? Не. Говорят ли въобще за нея? Не. Направиха ли дори минимална стъпка в посока декомунизация? Не. Покровителстват ли Монумента на окупационната червена армия? Да. Е, при тези отговори, които са безспорни факти, остава само един възможен мотив „Памет“ да се прегърнат с ГЕРБ. И той не е приятен за антикомунистите, но е и диагноза за обществото ни.

И тази диагноза, и мълчанието по въпроса със сърпа и чука в национален ефир, ни казват, че си заслужаваме всичко, което се случва на българска територия.

А всичко това подсказва на неуважаващите паметта на жертвите на комунизма, че могат да се гаврят на воля с нея и в национален ефир, и въобще навсякъде.

Автор: Петър Здравков



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ