Арестуваният за шпионаж офицер – назначен от новия авер на Марешки и Валери Симеонов

Иван Гешев

Ивалин Василев и Ангел Маринов са две от имената на шпиони, задържани след безпрецедентната по мащаб акция на прокуратурата от снощи до сега и подведени под отговорност по чл. 1 от Наказателния кодекс – за държавна измяна, научи първо Lupa.bg. Информацията ни не е официална, но бе потвърдена от 2 независими източника.

Първият – Ивалин Василев, е шеф на т.нар. секретно деловодство на Народното събрание. По данни на нашите източници той е работил в полза на обръча от шпиони, за които по-ранно Иван Гешев съобщи заедно с Военно-апелитвните прокурори, още отпреди назначаването си. Василев става шеф на звеното в парламента през 2018 г., като единствен кандидат.

Не е проверяван досега за принадлежност към службите на бившата Държавна сигурност, но по наша информация това предстои. Из кулоарите се говори, че той се е „грижил“ за захранването на разузнаването на Москва, ръководена от изменническата банда тук с данни за стратегически обекти от националната сигурност, както и за размяната на междуинституционална информация с грифове от „поверително“ до „строго секретно“, включително и по чувствителни разследвания на самата прокуратура.

Вторият, лъснал в аферата, е полк. Ангел Маринов, който от години е на щат в Министерството на отбраната като шеф на отдела за планиране и бюджет. В дирекцията той е несменяем вече при няколко министри, а освен това е преминал на обучение във Военната академия „Г. С. Раковски“, изрично посочен от екс шефа на ведомството на ул. „Дякон Игнатий“ – земеделеца от Кукорево Николай Ненчев, който е настоящ коалиционен партньор на Веселин Марешки и Валери Симеонов.

За Маринов се твърди, че е изнасял информация за военните дела и стратегиите на България по отношение на техниката към тарторите на шпионския кръг, намиращи се в службите „Военно разузнаване“ и „Военна информация“ на свръхсекретния адрес в ж.к. „Манастирски ливади“ – ул. „Генерал Стефан Тошев“ 86-88.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви осветли следните профили:

„Ръководен кадър от Министерството на отбраната, който се занимава с планиране и бюджет на ведомството. Вторият и третият са действащи служители на служба „Военно разузнаване“. Четвъртият е бивш служител на служба „Военно разузнаване“, като в това си качество е бил командирован зад граница, като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. В момента е директор на регистратура на класифицирана информация в Народното събрание“.

Lupa.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ