Васил от Струмица с адрес в Петрич и песен за “Евровизия” загубил баща и баба в катастрофи

Васил Гарванлиев

Оперен певец, излизал на едни от най-големите сцени в света, успя да разбуни духовете в България и Република Северна Македония с 5 секунди от клипа към песента му, с която ще участва на Евровизия.

Васил Гарванлиев ще представя западната ни съседка на песенния фестивал в Ротердам през май с Here I Stand, на която той е автор на текста и музиката. Във видеото има кадър на три вертикални пана с цветовете на българския национален флаг, на които има поставени картини. Този кадър ще се повтори в рамките на 5 секунди.

Кадрите се заснети в старата турската баня в Скопие “Даут паша хамам”, която сега е превърната в Национална художествена галерия. Тези пана в бяло, зелено и червено

бяха достатъчни, за

да се взриви скандал

в Македония

Малко след това певецът призна, че от 20 години има и българско гражданство, което съвсем докара до истерия сънародниците му край Вардар.

Третата подправка към забъркания междусъседски скандал бе добавена от бдителни потребители в социалните мрежи, които пък видяха на снимка на лявата му ръка три броеници, отново в цветовете бяло, зелено, червено.

Разровиха се и назад в годините и в социалните мрежи се появи негова снимка с албанската участничка в Евровизия от 2019 г. Йонида Маличи. На фотоса двамата са усмихнати с преплетени ръце, които символизират двуглавия орел, а този поздрав албанците ползват, когато искат да пропагандират Голяма Албания. Тази изпълнителка тогава предизвика бурни реакции, когато в края на изпълнението си отново с ръцете си показа двуглавия орел.

В последните дни бяха инициирани две онлайн петиции – едната от хора, които не желаят Васил Гарванлиев да представлява Северна Македония на Евровизия, другата – в негова подкрепа.

На фона на масовите охулвания в Македония у нас Васил Гарванлиев получава само овации, а много българи се готвят да гласуват за него на Евровизия.

Най-запалени да го подкрепят са петричани. Наша проверка установи, че Васил и по-големият му брат Костадин (Тино) имат

постоянен адрес

на ул. “Охрид” в

Петрич

В родния си град Струмица пък той живее, по някаква странна ирония на съдбата, на ул. “Маршал Тито”. На същата улица сега ще има избирателна секция за македонците с български паспорти, които искат да гласуват на парламентарните избори на 4 април.

Преди години Тино е идвал често в Петрич, сега обаче живее в Лондон. При получаване на българско гражданство е необходимо да се посочи административен адрес и братята са направили това в Петрич като най-близък град до Струмица. И не само това. Изпълнителят призна, че

има български

корени, защото

баба му е от

с. Игралище

През 20-те и 30-те години на миналия век селото е било в рамките на Петрички окръг, а сега то е в границите на община Струмяни.

Тазгодишното явяване на 36-годишния Гарванлиев на песенния фестивал е трети опит. Някои го тълкуват като за късмет, въпреки че в Скопие вече категорично го осъждат. Заваляха прогнози, че той ще заеме едно от последните места в класацията.

През 2019 г. Гарванлиев бе част от беквокалната група на Тамара Тодевска, заела 7-о място, след като спечели гласовете на журито, но зрителският вот я постави по-назад. Миналата година Васил бе избран да представя Македония с песента You, но заради пандемията Евровизия бе отменен.

Веднага след разразилия се скандал в Скопие с клипа на авторската му песен Here I Stand кадрите с бяло, зелено, червено бяха премахнати от видеото.

“Аз съм музикален

посланик, а в

музиката няма

религия, политика,

ориентация, раса или цвят. Нямах абсолютно никакви намерения да нараня никого. Точно обратното! Толкова се гордея с този проект, който не само въплъщава мен, но и моята страна и култура – музиканти и художници в галерията. Не се извинявам за това, което съм, но ако съм наранил някого случайно, съжалявам и моля за прошка”, написа в профила си във фейсбук певецът.

Допълва, че съжалява за погрешната интерпретация на произведението на известната художничка Жанета Вангели, което е било в галерията от 5 г. и никой от екипа му не се е намесил, за да прави допълнително някаква инсталация.

“Аз повече от 20 г.

пея и представям

Македония и

македонското знаме

Така и ще остане“, допълва Гарванлиев и обяснява, че още на 7 г. е започнал да пее, а талантът му бил забелязан случайно от композитор, който минавал по улицата пред дома му и чул неговия глас. Тогава става и музикална звезда в Македония, като печели редица детски фестивали.

Когато е на 13 години,

по време на войната в

Косов,о заедно с

родителите си и брат

си емигрира в САЩ

Там продължава своята кариера като член и солист на детския хор в Чикаго, в чийто репертоар има джаз, поп, соул. Тогава дебютира на сцената на Carnegie Hall. Беквокалист е на изпълнители като Селин Дион, Джули Андрюс, Енрике Иглесиас и др. С хора пее и в Белия дом на прояви в присъствието на президента Джордж Буш. Номиниран е за президентската стипендия за оперно пеене.

Бъдещето му в Музикалното училище в Манхатън обаче е прекъснато, след като семейството му е депортирано от САЩ през 2003 г. После живее за кратко в Милано, където преминава през курс в La Scala. Установява се трайно в Торонто и учи в музикална консерватория.

За 10 години има

50 главни роли в

оперни спектакли

като баритон.

За около година живее и работи и в Лондон, излиза на сцените в Париж, Цюрих, Амстердам.

През 2018 г. се завръща в Македония и продължава участие в концерти и прояви за класическа музика и постепенно от бас-баритон започва да пее като тенор. Развива се и като поп изпълнител, а в някои класически музикални изпълнения прави съвременни джаз интерпретации.

Признава, че животът му е бил труден. За кратко време е загубил едни от най-скъпите си близки. Баща му е работил в Италия, където загинал при катастрофа, година по-късно и баба му също е починала при катастрофа в Струмица, после умира и дядо му.

Казва, че песента за Евровизия

Here I Stand написал

на един дъх

и тя е емоционална и автобиографична. Част от записите са правени в Македония със симфонимен оркестър. Други – беквокалите например, са в Чикаго с участието на детския хор, в който самият той е пял преди повече от 20 години. Има и кадри от Културния център в Чикаго.

“Това, което тези дни определени групи от македонския народ правят на певеца Васил Гарванлиев, отдавна в обществените науки има своя дефиниция и се нарича ШОВИНИЗЪМ”, коментира лаконично атаките срещу певеца във фейсбук бившият премиер Любчо Георгиевски.

В Македонското радио и телевизия е сформирана група, която ще обсъди как да се реагира и какво ще се случи с участието на Васил Гарванлиев на песенния фестивал.

“Комисията ще разгледа и анализира всички аспекти от реакциите на обществеността. Общественият оператор ще вземе предвид и ангажиментите според лиценза за участие, както и задълженията от членството на Македонското радио и телевизия в Европейската радиодифузна мрежа. Обществеността скоро ще бъде допълнително информирана за окончателното решение”, каза Мери Попова, ръководител на македонската делегация за Евровизия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ