Синът реве в партията на Мая срещу цените на бензина, бащата-баровец в ефир: Още ще ги вдигаме

андрей делчев

ОПЕК наложи дефицит на пазара на горивата. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Това обясни като причина за драстичното покачването на цените на горивата Андрей Делчев от Петролната асоциация в студиото на БНТ.

Куриозното е, че той е баща на Георги Делчев от „Мутрите“, а партията на Мая Манолова обяви, че ще бори и с това – нерегламентираното редовно повишаване на цените на бензина. Как точно ще стане това!?

Делчев-старши изказа хипотеза за възможност за покачване на цената на суровия петрол. От друга страна, несигурният пазар предвещава цените да вървят надолу. Покачването на цените не е спекулация: „България е с най-ниски цени на горивата“. Това е резултат от стандарта в страната, твърди номенклатурчикът.

Делчев обясни вдигането на цените в бензиностанциите с повишаването на цените от рафинериите. Според него няма основания за картелизация на българския пазар.

Той обясни разликата в цените на горивата в различните градове с логистичните разходи по транспортирането им.

„Цените на суровия петрол вървят на ежедневна база нагоре и надолу, а цените на горивата изяждат тези върхове, т.е. те са по-постепенни. Цените на дребно следват с няколко дни закъснение цените на суровия петрол“.

Делчев беше категоричен, че цената на горивата не се определя от държавна намеса. Създаването на Държавната петролна компания ще помогне за съхранението на държавния резерв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ