Юлий Павлов с горещи данни: Борисов с рекордно доверие, Румен Радев с рекордно отрицание

Бойко Борисов

Шефът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов съобщава горещи данни от социологическо проучване, според което ГЕРБ води на БСП с близо 9%.

Партията на Бойко Борисов дърпа с 29,2% срещу тази на Корнелия Нинова, която изостава с 20,5% сред твърдо решилите да гласуват граждани.

Това сочат данните на Центъра за анализи и маркетинг от най-новото изследване, направено по поръчка на ПИК в периода 19-23 март. То обхваща нагласите на 1000 пълнолетни български граждани, анкетирани „лице в лице“, и показва настроенията на обществото след въвеждане на новите по-строги мерки срещу коронавируса, драмата с ваксините на „АстраЗенека“ и големия успех на родните власти в борбата с руските шпиони.

Според проучването ДПС и партията на шоумена Слави Трифонов са почти наравно – съответно 10,9% и 11,2%, като не са включени гласовете, които партията на Мустафа Карадайъ обичайно получава от чужбина.

Агенцията на социолога Юлий Павлов е измерила още, че с шансове да влязат в 45-о Народно събрание имат още „Демократична България“ и ВМРО. На ръба са „мутрите“ на Мая Манолова и бащата на фалшивите новини Арман Бабикян.

Данните за рейтингите на партийните председатели са категорични и също показват преднината на ГЕРБ. Лидерът на управляващата партия Бойко Борисов е преди всички с най-високо доверие спрямо кандидатите за изпълнителната власт с 33,7% положителен рейтинг. Това е своеобразен рекорд за премиер в края на третия му мандат.

След него са Слави Трифонов, Мая Манолова, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. На дъното са Атанас Атанасов от ДеБъ, Волен Сидеров и Цветан Цветанов.

Нисък е рейтингът на обитателя на президентството. Румен Радев вече започва да подкопава и устойчивия рейтинг на институцията, който винаги досега в историята ни е бил над 50%. Радев обаче поставя абсолютен рекорд – има малко над 40% доверие и цели 52% недоверие, което не е се е случвало на действащ президент в новата ни история.

Твърдо решилите да гласуват са 45,6% или около 2 600 000 души, 18% са сигурни, че ще гласуват, но още не са решили за кого. А близо 19% се колебаят дали да гласуват или не.

Показателно за доверието в управляващите и повишения рейтинг на ГЕРБ е и доверието на гражданите в борбата срещу коронавируса и ваксинацията. Над 60% на сто от българите одобряват мерките, а някои дори ги смятат за закъснели и искат по-строги. Едва 32,2% ги смятат за твърде ограничителни.

Подобна е ситуацията и с ваксинирането, като там разделението на обществото е по-осезаемо. Половината от анкетираните или са ваксинирани, или планират да го направят. Докато останалите още не са решили и по-скоро изчакват.

Гостът в студиото отчете, че няма политик, който да е с положителен рейтинг в това число и Румен Радев, който е с отрицателни показатели още от миналата година. Павлов отчете, че доверието в Мая Манолова е спаднало заради пакетирането й с „отровното дуо“. „Доверието не означава електорална подрепа“, подчерта Павлов при гостуването си в ПИК ТВ.

„В тези две протестни групировки няма нищо ново, те са си познати. От години и „отровното дуо“ коментира политиката. Лятото се чудех тези хора от протестите, вместо да създават неудобство на хората, да се организират, да създават политически проекти, да имат време да го маркитират. Лошото е, че и тези които представляват протестите и „ДеБъ“, които бяха с около 10 процента си дойдоха на нормалните нива, защото не предлагат нищо ново. Подобното е с Мая Манолова, защото освен негативна кампания хората искат предложения“, подчерта Павлов.

Според него Трифонов трупал подкрепа, защото реагирал като повечето българи, подкрепят протеста, но не ходят там. Като критиката на Трифонов явно повече привличала, концерти, шоу и др. „Ако не е бил на терена, той поне е бил резервен играч. Общественото мнение, е че той до този момент не е бил в управлението, докато другите по един или друг начин са били“, допълни Павлов.

Възложител: «ПИК НЮЗ» ЕООД
Реализация на изследването: «ЦЕНТЪР ЗА АНАЛИЗИ И МАРКЕТИНГ» ЕООД
Период на провеждане: 19.03.2021 – 23.03.2021 г.
Обем на извадката: 1000 пълнолетни граждани на България, 1% от всички анкетирани съответства на 57000 души
Метод на формиране на извадката: двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата
Метод на регистрация на информацията: Пряко стандартизирано интервю «лице в лице»
Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове, 95% гаранционна вероятност: ± 3.1%

ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ