Красимир Вълчев: Програмата на БСП отнема парите от училищата. Черният чаршаф пред дома на Борисов е отвратителна акция – там живеят невръстни деца

Красимир Вълчев

Образователният министър Красимир Вълчев е кандидат за депутат от ГЕРБ, а премиерът Борисов и партията му гласуват голямо доверие, след като му позволиха да води две листи. Какво му казват хората при срещите, какво си е заложил за постигане в образованието и за успехите.

Пред медията ни Вълчев разкрива и как от БСП подвеждат избирателите по тема образование, както отношението си към грозните сцени пред дома на премиера Борисов с разпопения Дионисий и „майките“ на Манолова.

– Г-н Вълчев, кандидат сте за народен представител и водач на две листи. Какво ви казват хората при срещите?

-Като цяло мога да кажа, че срещаме положително отношение към свършената работа и оценката за градивните политики, които предлагаме. Нито един управляващ не може да каже, че е решил всички проблеми, но факт е, че ние успяхме да направим много неща в много сфери и когато има положително развитие, хората го оценяват.

– Предполагам сте чели програмата на основния ви противник в лицето на БСП. От това, което аз съм чула – всичко ще е безплатно. Възможно ли е да бъде постигнато?

– Когато става въпрос за задължително образование, основната част от разходите се поемат от държавата и държавата финансира издръжката по време на обучение, стипендии, траспорт, учебници, подпомага със семейни помощи децата.

Разбира се, винаги може да се подобряват мерките. Ние през последните години възстановихме целодневното обучение на децата, за което отделяме 300 млн.годишно, възстановихме обучението по интереси, за което осигуряваме 25 млн. лв. всяка година, отпускаме 20 млн. лв. за центрове за личностна подкрепа, разширихме правото на транспорт за учениците и много други елементи от системата.

Това, което видях в програмата на БСП, е общо-взето нищо ново, плюс няколко смущаващи неща, като отмяната на делигираните бюджети, което означава да отнемат финансовата самостоятелност на училищата. Благодарение на делегираните бюджети училищата имаха възможност да направят много, да възстановят материалната база. Делигираните бюджети са важни, защото не зависят от първостепенния разпределител.

Очевидно БСП бъркат това с броя ученици и са пропуснали, че от 2018 г. имаме дофинасиране на училищата, допълнително се предоставят средства на тези в по-отдалечените места. Работим усилено в училищата с деца от уязвими групи и сме заявили в програмата си, че ще увеличаваме тази подкрепа, включително чрез финансиране. Що се отнася до единия учебник по предмет за който те говорят- заявявал съм нееднократно и съм ги призовавал да посочат кой ще бъде този експерт или екип, който ще изработи един единствен, най-добър учебник.

С критиката си към учебниците те не засягат мен или нас политически, а експертния потенциал на всички автори, написали уроците, на всички учители, които са участвали в одобряването на учебниците.

Другото много съществено е, че в настоящия век ние трябва и говорим за дигитализация на образованието, за електронизация и на учебниците, защото независимо дали искаме или не, днешното поколение деца до края на това десетилетие ще учи повече и ще ползва повече електронни ресурси, отколкото традиционните хартиени учебници. Затова сме заявили, че целта е до 5 г. да бъде създадена платформа с отворени (безплатни) образователни уроци по всички теми, по всички учебни предмети, за всички класове. За тази цел ще осигурим специализиран софтуер, ще обучим учителите да създават електронни уроци и ще им заплащаме за това.

– Когато говорим за мотивация, не можем да не споменем и увеличението на заплатите. С колко се повишиха доходите на учителите за последните четири години и какво предвиждате в програмата си?

– Ние вярваме, че като имаме добри и подготвени учители ще имаме и добро образование. Поехме ангажимент да удвоим възнагражденията на учителите и го изпълнихме. Това изразява нашето отношение към образованието като стратегически и национален приоритет. Увеличихме разходите за образование от малко над 3% до над 4 % от Брутния вътрешен продукт, като заявяваме, че образованието ще ни бъде основен приоритет и през следващите четири години и се ангажираме да увеличим разходите до 5% от БВП.

Относно възнагражденията на учителите – ангажираме се да ги поддържаме на нива над 125% от средната заплата за страната.

– Тук е важно да уточним, че последните 20 години това не е правено…

– Ако имаме по-високи заплати от средните, се надявам да успеем да привлечем ученици с по-високи резултати към учителската професия.

Днес младите хора имат много възможности за реализация и е необходимо да има такава премия, за да ги привлечем към една професия като учителската, която предлага предвидимост за реализация. Ако погледнем назад във времето, възнагражденията на учителите бяха най-ниски през 2007 година, като не случайно тогава беше и най-голямата учителска стачка. И не защото хората тогава, които управляваха, не бяха симпатични, а защото отношението им към учителите, изразявано чрез бюджета, беше пренебрежително.

Истинско отношение към системата и образованието се вижда през бюджета. Другото време, когато не е имало увеличение на заплатите, е 2014 година, когато пак на власт бяха БСП и ДПС. И тогава, пред изборите през 2013 година, образованието уж им беше приоритет в предизборната програма, но след това си пролича, че не е така.

Всички тези неща, които изброих – като целодневно обучение, дейности по интереси, откриване на нови педагогически учреждения и др., са допълнително около 2 млрд. лв. годишно. Тези дейности бяха съкратени като разходи в края на миналия век, когато държавата ни беше фалирала, когато поставихме световен рекорд по брой фалирали банки, фалирали бяха почти всички предприятия.

Защо са били орязани тези разходи тогава, ако сме процъфтявали, а сега сме бедни?! Ние сега възстановяваме всичко, което беше нулирано и заличено по отношение на образованието. Десетилетия наред беше пестено от учители.

– Неотдавна ви обвиниха, че вие сте виновни за това, че учителите са на средна и над средната възраст и в един момент, ще се окаже че такива няма…

– Няма млади учители, когато заплатите са ниски. В последните години именно в резултат на политиката, която водим, два пъти се увеличиха кандидатите за едно учителско място. Ученици с високи резултати от матурите се включват в учителската професия. Хора, които в предходни години за завършили педагогическа квалификация, се завръщат съм професията. Преодоляхме стряскащата статистика само след няколко години да се окажем без учители.

Все още има недостиг за определени дисциплини, в определени населени места, но затова стартираме допълнителна програма „Мотивирани учители“. Имаме нужда и от други специалисти като ресурсни учители, психолози, медиатори, логопеди. Като последните четири години сме увеличили техния брой с 1500 души, за да бъде подкрепено всяко едно дете. Имаме нужда и от медиатори, като за последните години имаме 700 новозначени и те свършиха много ценна работа през последната година, когато трябваше да се работи с всяко едно дете.

– Г-н Вълчев, как се провежда кампанията предвид противоепидемичните мерки?

– Кампанията върви относително нормално, независимо от ограниченията. Не мога да кажа, че е като кампаниите до този момент, но пък намерихме начин за алтернатива, като виртуални срещи, което позволява да се „срещаме“ и разговаряме с хората.

– Задавам този въпрос, защото някои от партиите се оплакаха, че нямат възможност за провеждане на нормална кампания и среща с избирателите. Вие имате ли такива пречки?

– Аз лично не срещам такива пречки. Направихме множество виртуални срещи. Възползвахме се максимално от технологиите, за да проведем планираните разговори.

– В края на кампанията се усеща голямо напрежение от страна на опизицията, като фалшивите новини и атаките се засилват. Кое е обаче нещото, което ви извади извън кожата ви и ви отврати?

– Личното ми мнение е, че има граници, които не трябва да бъдат преминавани и действия, които не могат да бъдат оправдани с каквато и да било цел. Като пример бих посочил тези акции, протест ли са, не мога дори да определя за себе си, какво считат, че постигат…, като разпъват черен чаршаф, платно пред дома на премиера Борисов. Отвратително е да направиш подобно нещо, защото в тази къща живеят две невръстни деца, които нямат нищо общо с политиката.

Гергана Ингилизова, ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ