Политологът Стойчев изуми с вариант за най-реалистично правителство след изборите

Стойчо Стойчев

А сега накъде – какво показват неокончателните изборни резултати ден след вота? Има ли шанс да бъде съставено ново правителство, което скоро да заработи, или „на есен с нова песен“ ще вървим към урните? Какво направи Корнелия Нинова, за да съсипе над стогодишната БСП? По тези и други политически теми отговаря политологът доц. д-р Стойчо Стойчев, цитиран от Novini.bg.

Той е роден в Шумен през 1983 г. Завършил е политология в Централния европейски университет в Будапеща. Сега преподава „Анализ на политическия риск и прогнозиране“ в катедра „Политология“ на Софийския университет.

На първо място изборните резултати като че ли сочат някаква форма на колективна шизофрения, защото погледнете какви гласове спечелиха хора, обвинени в углавни престъпления. Това е тревожен сигнал за пътя, по който е тръгнало нашето общество. Такива неща никъде по света не могат да се случат, освен у нас, очевадно. Много съм разочарован и не го крия, защото имаше алтернативи и като не искаш да гласуваш за статуквото, дай гласа си на по-нормални хора. Намирам този факт за красноречив за качеството на нашето общество, което ще си сърба попарата тепърва.

Демократите много преекспонираха вота в чужбина, а видяхме какво стана – не бяха като цунами, а и отидоха при Слави Трифонов.
Честито на печелившите, на демократите, също!

От тук нататък парламента е разделен на две части – на партиите, които са носители на нормалността и на тези, които имат идеи за промени. Вариантът за съставяне на следващото управление ще бъде разделен по тази ос и властта ще отиде или в ръцете на системните партии, или в ръцете на амалгамата от субекти, организирани под надслов „анти ГЕРБ, анти Борисов“. Вторите са склонни на всякакви уговорки помежду си, само и само да отстранят ГЕРБ от властта. Но с омраза и отрицание никой нищо добро не е постигнал.

Грешно разбрана е електоралната култура у нас и до нищо добро няма да ни докара.

Според мен сега най-реалистично е да се направи експертно правителство, предложено от ГЕРБ. Правителство на малцинството, без да се влиза в коалиция, защото иначе ще се съберат публично неприемливи субекти на едно място. Евентуалният председател на експертния кабинет да е някой друг, не Бойко Борисов. Така ще има подкрепата на БСП, ДПС, от партиите с отговорно отношение към управление.

Ако такъв кабинет не стане, то тогава втората партия от вота ще пробва вероятно анти Борисов фронта, в който ще са БСП, Има такъв народ, ДБ, Изправи се!Мутри вън!. Тази неформална коалиция чисто аритметично прави мнозинство, но е проблематична във всякакви други отношения. Защото там единствено ги сплотява омразата към Борисов. Но при тях основният препъни камък е председателката на БСП Корнелия Нинова.

Тя има катастрофална загуба на тези избори и сега й стои проблемът с политическото оцеляване. Насреща й е президентът Румен Радев, който я ерозира като легитимен лидер на опозиционната БСП. Ако тя се заинати и реши да оцелява в партията, това ще доведе до лоши резултати за него. Така че ключът към анти Борисов фронта не го държи Слави Трифонов, както си мислят мнозина, а е в ръцете на К.Нинова.

Този парламент ще заработи, дори да има предсрочни избори, те няма да са скоро. Предполагам, че ще изчакат поне да минат президентските, а може и повече да живее. Нормално е с нашата избирателна система, както и в Белгия, Холандия, Италия, управленията да не изкарват пълните си мандати, но да живеят поне 2,5 години. Причината да мисля така е, че никой сега не е готов за нов кръг избори, с изключение на ГЕРБ и ДПС.

Другите нямат ресурс за ново гласуване, а и в отпускарския сезон надали някой ще се навие да прави вот. По това време не се правят социологически проучвания, защото резултатите са изкривени, та камо ли избори да се организират.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ