Народът откачи, 500 лева за печено агне за Великден

Агнешко месо

Печеното агне за Великден от топлата витрина на голяма верига „гони“ цена от 500 лв.

Поръчаното онлайн традиционно ястие пък е със 130 лв. по-евтино. Близо две седмици преди Възкресение Христово ресторанти въртят търговия в мрежата и със сет менюта за празничната ни трапеза, показа справка на „Монитор“.

Според оферта в платформа за търговия с различни услуги основното ястие за Великден – 10- или 12-килограмово печено агне с картофи и килограм дроб сарма, ще ни струва 360 лв.

Ако пък сме решили да се съберем в по-тесен семеен кръг заради все още върлуващата из страната пандемия, също няма от какво да се притесняваме – в интернет могат да се открият предложения на седем пъти по-ниски цени за малки компании.
Така например агнешкото месо с гарнитура картофи, дроб сарма и зелена салата с общо тегло 2,4 кг ще ни струва петдесетачка.

Според последната заповед на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов заведенията могат да подновят дейността си при 50% от своя капацитет – решение, което препълни ресторантите в столицата. Вероятно с цел „застраховка“ обаче ресторантьорите не се отказват и от поръчките за дома.

Доставки до вратата ни правят и част от местата за настаняване, които също бяха сериозно ударени от COVID-19. Сет меню в четиризвезден столичен хотел върви за малко под 32 лв. на човек.

В него влизат великденска зелена салата, агнешко с дроб сарма, прясно изпечен хляб и подарък пъстро великденско яйце. Празникът ни ще бъде подсладен от парче торта.

Търговските вериги също се включват в борбата за клиенти, като оферират потребителите със специално подготвени за празника месни изкушения. От „домашната“ фурна на един от големите магазини у нас излиза 10-килограмово печено агне, пълнено с дроб сарма, за 490 лв. или със 130 лв. повече от това в онлайн платформите.

Най-скъпото готово за консумация агнешко е печената плешка, която се оферира отсега за 59 лв./кг. В помощ на заетите домакини или тези необичащи да готвят от веригата пускат и 3-степенно меню за 55 лв. – зелена салата, печен заек, пълнен с ориз, гъби и подправки, десертът пък е козунак с локум.

Припомняме, че в момента цената за килограм сурово агнешко по магазините започва от 13,50 и достига до 17,50 лв. Родното и чуждестранното производство пък ще можем да разпознаем по маркировката – син печат за българското месо и червен за това, което пристига от чужбина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ