Лозан Панов става политик с помощта на Бабикян и ДеБъ

Лозан Панов

Хаджигенов, Бабикян и Капон предлагат промени в ЗСВ, с които ще позволят на съдии, прокурори и следователи да участват в президентски, парламентарни и местни избори.

Това става ясно от внесен законопроектв деловодството на парламента.

Творенето на екзотични законопроекти от депутати от ДеБъ и „Мутрите“ продължава. След като Христо Иванов гръмко обяви, че ще променя Конституцията с 27 депутатски гласа, макар да са му нужни поне 60 за внасянето изобщо на подобен проект, за да не изостават, новоизлюпени депутати от „Мутрите“ пък предлагат в политиката да влязат съдиите, прокурорите и следователите. Депутатите Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон са внесли допълнение към чл. 195, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт, което, ако бъде прието, ще разреши на съдии, прокурори и следователи, освен да гледат дела и провеждат разследвания, за което получават добри заплати, но и да се занимават с политика. За момента не се предвижда магистратите да стават партийни членове, но се предлага да могат да се явяват на избори за президент, парламент или местна власт като независими кандидати, или като част от гражданската квота на партии или коалиции.

Прокарването на подобен абсурден текст, обаче, далеч не е случайно, защото той обслужва определена група от магистрати, които в последните години политиканстват, макар това изрично да противоречи на съдебния закон. Става въпрос предимно за членовете на политизирания Съюз на съдиите в България с председател Калин Калпакчиев, чийто връх в кариерата бе предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман.

От лобисткия текст изгода имат и други двама магистрата – любимци на протестърите – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и вечният кандидат за ръководни постове – следователят Бойко Атанасов. Остават броени месеци до края на мандата на Панов начело на Върховния съд, а подобна законодателна промяна би му позволила да направи плавен преход към политиката, без да загубва привилегията на магистрат. По същия начин, ако изменението на ЗСВ бъде прокарано, следователят Бойко Атанасов, добил популярност с това, че е завършил „право“ с множество тройки, който от години се занимава с пропаганда, би могъл да запази магистратската си заплата, но същевременно да се изявява и като „граждански“ политик.

Намеренията на Хаджигенов, Бабикян и Капон да уредят приближените им магистрати с политическа кариера едва ли ще срещнат подкрепа от мнозинството в Народното събрание. Най-малкото, защото подобно политическо влияние в съдебната система би било в противоречие с изискванията на членството на България в Европейския съюз. Само си представете в какъв шок и ужас биха изпаднали експертите в Брюксел, ако разберат, че съдия трябва да съди политик от партията, с която е участвал в отминалите парламентарни избори или пък следовател трябва да разследва кмета, с когото заедно са участвали във вота за местна власт.

Дори самото предлагане на подобни екзотични текстове обаче разкрива тежък лобизъм и скандални зависимости между представители на съдебната власт и представящите се за „нови лица“ в политиката, което несъмнено нанася непоправими щети на имиджа на България в опита й да отстоява върховенството на закона.

„ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ