Скандали тресат парламента! ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите – не могат да си разпределят 111 милиона лева…

Корнелия-Нинова-и-Борисов

Нов политически трус – този път заради разпределянето на 111 милиона лева, които се разпределят между 99 общини. Опозицията обвинява управляващите в неравномерно разпределение на средствата, властта отрича.

Според постановление на Министерски съвет става дума за малко над 110 959 000 лева, дадени на 99 общини. Документът е входиран в МС на 31 юли в 20:08 ч. Парите са разпределени по следния начин:

За 40 общини от ГЕРБ – 73 млн. лева, за 34 общини от ДПС – 28 млн. лева, a за 5 общини от БСП – 2,2 млн. лева, съобщава БТВ.

Според БСП парите се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС, като по този начин управляващите се стремят да си осигурят лесна победа на местния вот догодина.

ГЕРБ обявиха, че от тези 73 милиона трябва да се извадят 15 за метрото в София и 9 за Пловдив като столица на културата. Оставали 49.

„Половината общини в България са на партия ГЕРБ, най-големите. Какво да направим, като близо 130 кметове са наши”, попита кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов.

„Независимо чие е правителството, винаги има недоволни –сигурен съм, че и от ГЕРБ сега има недоволни кметове”, отбеляза кметът на Кърджали от ДПС Хасан Азис.

От ГЕРБ се възмутиха, че в атаката например се включва кметът на Троян от БСП Донка Михайлова, получила 22 милиона лева от началото на мандата предимно за саниране на блокове и пътна инфраструктура. „Най-малко съм очаквал точно г-жа Михайлова да запее в хора на манипулаторите”, написа във „Фейсбук” регионалният министър Николай Нанков. Тя пък контраатакува и призова за справедливо разпределяне на парите. „Да са ясни критериите, по които се оценяват предложенията на общините, и редът, по който те биват класирани и договаряни”, настоява тя.

Кметът на Сопот – Деян Дойнов от ГЕРБ, пък специално дойде в Министерския съвет днес и благодари за грижите на правителството към общините и конкретно към неговата, която е получила към 13 милиона лева, за да покрие дупки и загуби. „Тук съм като личност, като мъж, за да благодаря, нито някой ме е подкупвал, нито купувал да ме привлича към дадена политическа сила, абсолютно мъжко поведение на премиера”, посочи Дойнов.

За безстопанственото изразходване на тези 13 милиона през март от ГЕРБ дадоха същия кмет на прокурор, а месец по-късно БСП го изключи от редиците си.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ