Лекарствата по каса от днес само срещу електронна рецепта

Аптека

От 1 юни рецептите на хронично болните пациенти, които получават лекарствата си по каса, трябва да са само електронни. Това означава, че в аптеката човек ще ходи само с рецептурната си книжка, а по електронен път там ще получават рецептата му от личния лекар. Ако пациентът има само хартиена, той вече няма да бъде обслужен. Издадените до края на май хартиени рецепти обаче ще продължат да се изпълняват в следващите месеци в зависимост от срока им на валидност.

1 юни беше крайният срок всички рецепти да станат електронни, след като веднъж вече бе удължен – заложен бе 1 май, но се оказа, че болниците нямат готовност. Междувременно служебният здравен министър Стойчо Кацаров въведе и друга корекция, като остави възможност белите рецепти, т.е. тези, с които се отпускат лекарства по предписание, но не по каса – като антибиотиците, да продължат да са и на хартия.

Досега с всяко удължаване на епидемичната обстановка НЗОК удължаваше и валидността на рецептите и протоколите, т.е. хората могат да вземат медикаментите си от същата аптека като предишния месец, без да ходят до личния лекар. Въпреки че правителството реши обстановката да продължи до 31 юли, нова заповед от касата не е излизала. Една от причините е именно, че вече аптеките нямат право да обслужват хартиени рецепти, защото иначе ще бъдат глобени.

На този етап в електронизацията не са обхванати рецептурните книжки и протоколите. Те ще продължат да се ползват в досегашния си вариант до 1 юли.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ