Минимална пенсия от 340 лева, но за половината пенсионери

Пари

Близо половината от пенсионерите ще останат с минимални пенсии дори с увеличение на тежестта на стажа от 1,2 до 1,35 за всяка година. Това предвижда предложението за актуализиране на бюджета на служебното правителство.

Според него от 1 октомври минималната пенсия трябва да се вдигне с 40 лв. и така тя да стигне 340 лв. Според разчетите общо 937 600 души ще я взимат.

Предложението на служебното правителство ще доведе до ръст на пенсиите с 12,5%. За най-бедните пенсионери над 65 г. се предвиждат и добавки, ще допълват пенсията им до 369 лв., колкото е линията за бедност за тази година. Тя ще се получава от над 413 хил. души.

„Надявам се на политическа подкрепа на тези предложения, това ще доведе до повишаване на пенсиите на абсолютно всички пенсионери. Ще извади от линията на бедност голяма част от тях, така че политически коректно и разумно е това да бъде подкрепено“, каза социалният министър Гълъб Донев преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ.

„Ще го подкрепя поради липсата на по-добри предложения. За малките пенсии щеше да е по-добре да се добавят 50 лв., а не 40 лв. Тогава щяхме да отидем на 17 процента увеличение на пенсиите, а не на сегашните 12,5%, но за това очевидно няма достатъчно ресурс. Хубаво е, че се придвижат плащанията да линията на бедност но тя изключително ниска и много укори да се направят към нея“, каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ