Рецепта за вечеря: Ароматна зеленчукова яхния с гъби
Необходими продукти:
гъби – 500 г
тиквички – 4 бр.
моркови – 5 бр.
лук – 3 бр.
зелен фасул – 500 г
магданоз – 1/2 връзка
риган – 1 с.л.
градински чай – 1 с.л.
вино – 1 ч.ч.
червен пипер – 3 с.л.
сол
олио
Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват много добре, като пънчетата се почистват, без да се премахват. Тиквичките се измиват, почистват се от връхчетата и дръжките и се нарязват на едро. Лукът се почиства и нарязва на едро. Зеленият фасул се измива и почиства. Нарязва се на дребно. Морковите се измиват и обелват. Нарязват се на кръгчета.
В глинена тенджера се нареждат най-отдолу лукът. След него са слагат морковите, след това тиквичките, зеленият фасул и най-отгоре се нареждат гъбите. Във виното се разбърква риганът и градинският чай, след което зеленчуците се поливат с виното. Прибавя се сол и червен пипер. Зеленчуците се заливат с олио и вода до половината на зеленчуците.
Вкусната яхния се пече се под капак 60 мин във фурна на 200 °C, след което капакът се премахва и се прибавя ситно нарязаният магданоз. Постната яхния се пече без капак 40 мин на 200 °C на долен реотан, пише Actualno.com.