Истината около смъртта на Станка Марангозова

Станка Марангозова

Около 200 хил. лв. е струвало убийството на брокерката Станка Марангозова, научи “24 часа” от запознати с разследването за поръчковия разстрел. Жената се е оказала в сложна схема за легализиране на пари, от която не е успяла да се измъкне. Била е рекетирана за милиони и е убита малко преди да издъхне от злокачествено онкологично заболяване.

Военноокръжната прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 4-ма души за поръчковия разстрел, съобщиха от държавното обвинение. Това са физическият убиец Петър Костов-Стъкларя, посредникът и организатор Борис Иванов, който е офицер от НСО, и двама подбудители – издирваният от Интерпол с червена бюлетина Иво Масларов и Веселин Денков-Весо Брадата. С последните двама Марангозова е имала дългогодишни спорове за пари и са водили граждански дела за крупни суми.

Разкритото поръчково убийство е и единственото в най-новата история, по което има пълни самопризнания на човека, който е натиснал спусъка, както и на неговия помагач.

За Веселин Денков-Весо Брадата това е трето дело в съда. Първото е за изнудване на Станка Марангозова в Специализирания наказателен съд. Второто е за участие в престъпна група за лихварство, отново там. Най-тежките обвинения като подбудител обаче получава от Военно-окръжната прокуратура. Според разследването той е дал парите на Иво Масларов за мократа поръчка, а Масларов ги предал на офицера от НСО Борис Иванов и подопечните му двама бандити, които продавали и дрога за него – Петър Костов-Стъкларя и Венцислав Пиров.

Най-тежкото наказание, което може да получи всеки един от подсъдимите, е

доживотен

затвор без право

на замяна

Веселин Денков нашумя първо с връзката си с Мис България 2001 Ивайла Бакалова, а след това и с ареста си през септември и подозренията, че е човекът на Васил Божков в България, чрез когото е плащано за провокатори на протестите през миналото лято. Освен собственик на три големи ресторанта в София Денков има и финансова къща, която отпуска кредити. Името ѝ е замесено и в трите дела срещу него, включително и за разстрела на Станка Марангозова.

Всъщност Денков и Масларов са имали доверителни парични отношения с много по-големи бизнесмени от тях, научи “24 часа” от техни бизнес партньори в миналото. Баровците са им поверявали десетки милиони с уговорка да ги върнат с печалба. За това двамата са използвали Станка Марангозова, която е била лицензиран брокер за операции на борсата. Всичко започва в началото на 2009 г., когато

Иво Масларов

дава на

Марангозова

150 хил. евро,

за да ги инвестира и върне с печалба. Недоволен от приходите, той започнал да я тормози. Марангозова се принудила да му плаща от личните си средства, подписвала записи на заповеди, че му дължи пари. По-късно финансовата къща на приятеля му Весо Брадата откупува вземането от Марангозова и така се стига до отнемането на апартамента ѝ със съдебен изпълнител. Тя пуска жалба до ГДБОП, че е изнудвана и така започва първото разследване срещу двамата, което влиза в съда на 11 октомври 2019 г. Няколко пъти преди това

Марангозова е

писала жалби, че

обвинителният

акт по

разследването не

се внася в съда

Това се случва в деня, след като е разстреляна пред блока си в столичния кв. “Младост”.

В последните години преди смъртта си Марангозова завежда дела за нищожност на записите на заповеди, които е подписвала под натиск, и започва да ги печели. В същото време обаче кредиторите на Денков и Масларов започнали да си искат парите, спомнят си запознати с бизнеса им в миналото. Като виновник за забавянето е обявена брокерката Марангозова. В престъпните среди се говори, че Весо Брадата и Масларов са се страхували за живота си от завлечените големци. Напрежението между Денков и Масларов, от една страна, и високопоставените им кредитори, от друга, била причината Весо Брадата да се сближи с Васил Божков, който да гарантира спокойствието му. По онова време Божков още нямаше проблеми нито с бизнеса си, нито с прокуратурата. По време на тези събития е имало опасност и Марангозова да направи още разкриия по делото за изнудването ѝ и там да се появят интересни имена, свързани с Веселин Денков и Иво Масларов. Предполага се, че това е мотивът за убийството, който не е посочен в съобщението на прокуратурата за внасянето на делото в съда.

Според разследването Петър Костов-Стъкларя е проследил Марангозова до блока ѝ в столичния кв. “Младост” на 10 октомври вечерта. Спрял с мотора до колата на жената,

извадил букет с

изкуствени цветя

и почукал на

стъклото

на предната

лява врата

Зад букета държал пистолет със заглушител. След като Марангозова свалила стъклото, той стрелял три пъти в главата ѝ. При изстрелите от букетът се откъснал цвета на една от розите и паднала на асфалта.

Според обвинението Веселин Денков е осигурил парите за мократа поръчка. Дал ги на Иво Масларов, който се свързал с приятеля си Борис Иванов, който е офицер от НСО. Двамата са приятели от много години и дори са братя от масонска ложа, както разкриха от прокуратурата при ареста на групата през май м.г. По това време Борис Иванов освен като офицер от НСО се е занимавал и с незаконна дейност. Заедно с бившите затворници Петър Костов-Стъкларя и Венцислав Пиров продавали дрога в София, което последните двама вече са признали, както и за участието си в покушението над Станка Марангозова, стана ясно още преди няколко месеца от мярка за неотклонение на Борис Иванов във Военния съд.

Освен парите за убийството бандата купила

пистолет и

мотор, който

е намерен от

разследващите

в язовир

до софийското село Чепинци. Точно с това превозно средство Петър Костов е пристигнал на местопрестъплението и се е оттеглил оттам. След убийството Костов изгорил дрехите си, за да прикрие следите към себе си.

Марангозова е била следена професионално по съвети на офицера от НСО Борис Иванов. На колата ѝ е било монтирано устройство за проследяване, а физическият убиец е наблюдавал на електронно устройство движението ѝ. Още в деня на убийството се появиха и версиите за вече публичния конфликт на жертвата с Веселин Денков и Иво Масларов заради неуредените им финансови отношения.

През май м.г. първо е арестуван Венцислав Пиров заради дрога. Мъжът от кв. “Люлин” вече е лежал в затвора за същото престъпление по присъда от Австрия. Той пръв проговаря за схемата. Още в първите дни разказал как е помагал на Петър Костов по подготовката на убийството на Станка Марангозова. Уличава с показанията си стрелеца и негов приятел от затвора Петър Костов, организатора – офицера от НСО Борис Иванов, както и поръчителя Иво Масларов. Четиримата дори са имали среща, на която са обсъждали подробности около готвеното покушение. Така са арестувани Иванов и Костов.

Заради държавния гард тогава главният прокурор се отказа от охраната от НСО. Малко по-късно, безпрецедентно за подобни разследвания, признания пред военен прокурор и после пред съда прави и Петър Костов-Стъкларя. Иво Масларов не е намерен и беше обявен за издирване с червена бюлетина в Интерпол. Ако не бъде намерен, ще го съдят задочно. Борис Иванов е под домашен арест след 10 месеца в килия, а Веселин Денков е с парична гаранция от половин милион по делото срещу него за участие в лихварската група на Пифовете от кв. “Люлин”. От обвиняемите за убийството на Станка Марангозова е отпаднал Венцислав Пиров, става ясно от съобщението на прокуратурата. Той обаче е в затвора заради дрога. Стара присъда по друго дело излежава и стрелецът Петър Костов. Пиров, Костов и Иванов ще бъдат съдени и за престъпна група за продажба на наркотици.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ