„Плащахме на българин по 1500 лева евро на час, за да свърши черната работа“

акция-фалшиви-пари

T специалистът създавал фалшиви сайтове и новини около процеса за гибелта на Дафне Галиция

Български IT специалист е получавал по 1500 евро на час, за да създаде фалшиви сайтове, копиращи авторитетни онлайн медии в Малта.

Това твърди малтийският депутат националист Джейсън Азопарди. Той е адвокат на семейството на убитата през октомври 2017 г. при атентат с бомба разследваща журналистка Дафне Галиция. Азопарди писал на полицейския комисар Анджело Гафа, за да го информира

кой стои

зад тези

фалшификати,

съобщава изданието “Ловин Малта”.

В събота сайтът менте, който копирал популярния в Малта новинарски сайт Newsbook.com.mt, пуснал нова статия, в която се твърдяло, че Азопарди получава скъпи подаръци, за което той казва, че е пълна лъжа. Адресът на фалшивия сайт е Newsbook.one.

В писмото си до Гафа Азопарди го моли да разследва тези “престъпни действия”. “Аз му посочих също кой стои зад тези сайтове, които имат за цел да дискредитират хората, борещи се за истината за Дафне – пише адвокатът и добавя: – Посланието ми към мозъците на тази мръсотия е: нито вие, нито съучастниците ви, нито българският IT експерт, на когото плащате по 1500 евро на час, за да вади тази мръсотия, ще успеете да ме уплашите или спрете.”

Главният редактор на Newsbook e потвърдил, че сайтът е бил копиран. “Все още има хора в страната, които продължават да заплашват свободната преса и казано по-общо, демокрацията в страната”, заявил Джо Борг. “Ирония е, че това се случва малко преди годишнината от убийството на Дафне. Тя бе ликвидирана заради журналистическата си работа, а все още има хора, които се опитват да накарат медиите да замълчат, като създават измамни новинарски сайтове, този път имитация на Newsbook”, посочва Борг.

В момента

Малта се намира

под прицела на

агресивна

кампания за

дезинформация,

която е дело на все още неизвестни лица, посочва “Ловин Малта”. В неделя още две медии – издателската къща “Страда Ржали” и сайтът на националистическата партия “Нюз нет” са били клонирани, като е пусната информацията, че Азопарди е опитал да подкупи депутат от Камарата на представителите в Малта. Друга информация гласи, че

той употребява

кокаин

и че преди години е бил разследван в Южна Африка заради пристрастяването си. Според Азопарди в конспирацията срещу него участват юристи в Малта, както и съпругата на един от обвинените.

Миналия четвъртък е бил “откраднат” и сайтът на известния блогър Мануел Делия и от негово име до медиите са били изпратени информации, които той никога не е писал. Журналистът – активист на свободата на словото, също е информирал полицията. В някои от фалшивите мейли Делия се извинявал заради “лошото си поведение през последните месеци”. Според известния блогър кампанията срещу него има за цел да подкопае доверието в разкритията му. Делия е член на гражданската организация “Република”. Двамата с Азопарди са сред най-отявлените борци за справедливост по случая с взривената журналистка.

До момента единствената подробност, която се съобщава от Пол Галиция, сина на Дафне, е, че

мейлите са били

проследени до

сървър в Чехия

Според Пол всички машинации са свързани с делото за убийството на майка му.

Дафне Каруана Галиция бе малтийска журналистка, блогърка, писателка и активистка, която разследваше корупцията, шуробаджанащината, прането на пари сред управляващите в страната. Сред темите ѝ бяха връзките между хазартната онлайн индустрия и организираната престъпност, както и раздаването на гражданство срещу инвестиции. Със смелостта си Дафне успя да си извоюва международна известност. Заплашвана, съдена, дори арестувана, тя продължаваше без колебание да публикува статиите си. През 2016 и 2017 г. пусна поредица от материали,

разкриващи

връзките на

политици в Малта

със скандала с

Панамските

досиета

На 16 октомври 2017 г. Галиция бе взривена с бомба в колата си. Две месеца по-късно по случая бяха арестувани трима мъже. По-късно те признаха пред съда, че са я наблюдавали дълго и първо са искали да я застрелят, но опитът се провалил.

Две години по-късно на яхтата си в опит да напусне Малта бе заловен и бизнесменът Йорген Фенек, заподозрян като поръчител на атентата. На 18 август 2021 г. прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Фенек, смятан за един от най-богатите хора в островната държава, и поиска за него доживотна присъда. Според обвинението той

платил на

наемните убийци

150 000 евро

Един от арестуваните за извършването на убийството вече бе осъден на 15 г. затвор, другите двама очакват присъда и продължават да твърдят, че са невинни.

След изявленията на Азопарди и Делия адвокатите на Фенек са поискали от полицията техните твърдения да бъдат разследвани, тъй като според тях двамата заговорничали да повлияят върху решението на съда, който трябва да се произнесе дали бизнесменът може да бъде пуснат под гаранция.

Бавното правораздаване заради убийството на журналистката

стана повод за

масови протести

в страната

След задържането на Фенек двама министри и шефът на кабинета на тоговашния премиер Джоузеф Мускат бяха принудени да подадат оставка заради уличаващи данни срещу тях. Под натиска на уличните протести през януари 2020 г. самият Джоузеф Мускат бе принуден да се оттегли.

Сегашните кибератаки бяха осъдени от лидера на опозицията Бернар Креш, който призова премиера Роберт Абела да направи същото. “Тези атаки срещу журналисти, блогъри и политици отслабват основите на демокрацията в Малта и водят до ситуация, в която хората, които разследват корупцията и злоупотребата с власт, са подложени на заплахи”, смята той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ