ДПС тегли кръста на Румен Радев и пиянката му Рашков: Самозабравили се долни комунисти!

7 Dni Bulgaria15.09.2021
Мустафа Карадайъ
За пет години президентът не разбра силата на прекия избор, не успя да осмисли президентската институционалност, да разгърне конституционните си правомощия, като олицетворяващ единството на нацията“. Това заяви в декларация в последния ден на парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той взе думата от най-високата трибуна в държавата веднага след като председателят на парламента Ива Митева съобщи, че държавният глава е подписал указа за разпускане на депутатите.

В декларацията от ДПС констатират, че моделът ГЕРБ продължава с пълна сила, но… с други изпълнители.

Освен това той и обвини държавния глава, че се поставя над Конституцията и прокарва пътя за президентска република у нас.

Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент като се поставя над конституцията – или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето“, заяви лидерът на ДПС.

Той подчерта, че Конституцията и законът важат еднакво за всички.

В противен случай ще е безпредметна борбата за демокрация и евроинтеграция. Диалогът означава да градиш мостове, не да ги рушиш“, заяви той.

В речта си Карадайъ обвърза трагедията на „Възродителния процес“ в края на тоталитарния режим с репресиите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Но подчерта, че не са били изплашени тогава и няма и сега.

Няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши всичко, което е създадено в последните години. Това бяха активни мероприятия, наречени благовидно „борба с купуването на гласове“. Могат меко да бъдат наречени репресии и унижения, целяха сплашване и събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало. Да сплашваш, да унижаваш е прийом на слабите управления“, подчерта Мустафа Карадайъ. 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ