„Цветът на нацията“: Секс-доносник на ДС издигна Румен Радев за втори мандат

payimage-503726

Агенти на репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност – издигнаха президента Румен Радев за втори мандат. Това стана вчера на официална церемония в НДК. Сред имената дали подкрепата си е и това на журналиста Тома Томов или по-известен като секретен сътрудник „Тодоров“,  както съобщи  сайтът desebg.com още през 2017 година.  

Според изданието Томов е предоставял донесения за 43 души – журналиститърговци, учени, интелектуалци. В тях той посочва информация за политическите възгледи на хората, лични качества и характеристики, слабости, дори за някои в прав текст и информация от сексуален характер, която днес се третира като лични данни.

Томов – секретен сътрудник „ТОДОРОВ” – буквално е подавал информация на ПГУ без значение дали лицето, с което е контактувал, представлява интерес за разузнаването. Има и агентурни сведения за хора, извън кръга на колегите му журналисти, с които той е влязъл в контакт инцидентно. Такъв е случаят с чужденка, която иска да пътува до НРБ, а Томов освен информация за еднократната си среща с нея е предал на ПГУ-ДС и снимката на жената.

Томов е предоставял доноси и за учителя си по английски:

„През 1971 г. ПГУ е информирано по линия на оперативния отчет, че Столично управление на МВР-ДС се интересува от Томов именно във връзка с разработване на учителя му по английски, а такъв интерес към Томов по същата линия – учителя му – проявява и Шесто управление на ДС за борба с идеологическата връзка.

В резултат на това Тома Томов пише донесение за своя учител, в което обръща внимание на неговата предпазливост и подробно посочва неговата биография и контакти отпреди 9 септември 1944 г., за които е разбрал.

В края на работното му дело, възлизащо на 240 листа, е приложено писмо от Шесто управление на ДС, което през 1977 г. е поискало от ПГУ данни за лицата, с които Томов е имал контакт. Изготвен е дълъг списък, в който са изброени имената и позициите на общо 43 души, повечето от които чужденци, както и на някои от тях и адресите им в чужбина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ