МВР-психолог: Хората са уморени от омразата на Радев! А и не е толкова смел откакто се появи Герджиков

7 Dni Bulgaria05.10.2021
росен йорданов 2

„Мажоритарните избори, каквито са президентските, олицетворяват идентификацията на хората“. Това каза психологът Росен Йорданов пред „Фокус“. По думите му този избор определя какви искаме да бъдем занапред, форма на ирационално търсене на образа, който трябва да представим пред себе си и пред света.

„Президентската надпревара ще погълне парламентарните избори като динамика, отношение и фокус. По-силно и мощно е психологичното влиянието на образите спрямо идеите и ценностите. Тази битка на образите и на това, как искаме да се виждаме, ще се окаже особено важна за развоя и на парламентарните избори“, допълни той. Росен Йорданов прогнозира, че ще се сблъскат различни образи, като даде пример с тримата основни кандидати Анастас Герджиков, Лозан Панов и настоящия президент Румен Радев.

„Първоначалните впечатления, които идват от произхода на всеки един от тях, ще бъдат подменени с онези, които ще видим. А всеки един от избирателите, колкото и да е пристрастен, той е податлив на влияние. Смятам, че проф. Герджиков ще демонстрира на широката общественост повече решимост и твърдост, което направи още при първите опити да бъде очернен по един недостоен начин. Лозан Панов ще изненада с това, че е много по-интровертен, по-дистанциран и хладен, отколкото публиката очаква. А Румен Радев ще изненада широката публика с това, че не е толкова решителен и смел, колкото ни представяше тази истерична апологетика на хората, които са негови привърженици“, подчерта той.

Според Росен Йорданов настоящият президент Румен Радев за първи път ще играе в мач, който не е уговорен. А голямата игра на Радев ще бъде да се опита да вкара дебата в по-примитивна форма, конфронтационен модел, който като цяло се харесва.

„В тази ситуация ще проличи това, че Румен Радев на практика няма боен опит нито в реални бойни действия, нито на политическия терен. Това ще бъде първата истинска реална битка между него и реални опоненти. Те вече загубиха една битка, ако съдя по публичното поведение на хора от Инициативния комитет, който подкрепя г-н Радев, които много бързо смениха тона. Те влязоха в контекста, който зададе кандидатурата на проф. Герджиков, който идва на политическата сцена със заявката, че може да бъде обединител“, допълни социалният психолог.

При такава ожесточеност и омраза, хората се уморяват и рано или късно те започват да мислят за неща, по-близки до реалността, каза още Росен Йорданов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ