Спонсори на Радев също в „Досиетата Пандора“, единият е мъж на Мата Хари от спалнята на Бойко

7 Dni Bulgaria08.10.2021
Кирил Домусчиев, Бобоков

Още двама българи се оказаха в регистъра на най-голямото журналистическо разследване „Досиетата Пандора“, осветляващо сянката на финансовата система на най-богатите и влиятелни в света.

В регистъра на международния консорциум от разследващи журналисти (ICIJ) попадат братята Пламен Стоилов Бобоков и Атанас Стоилов Бобоков, пише „Труд“.

Документите за тяхното участие в офшорни компании са част от „Досиетата Пандора“ и от търговския регистър на Малта. Търсачката, разработена на интернет страницата на разследващите журналисти (www.icij.org/investigations/pandora-papers/) директно сочи, че двамата българи са част от досиетата.

Те имат участие в офшорката A&P GLOBAL MANAGEMENT LIMETED. Тя е основана в Малта с регистров номер С 52636 на 19.04.2011 г. Общият обем на издадените акции са 17,435,322 или 17 435 322 евро. Атанас и Пламен Бобокови са собственици на офшорката, а неин директор по документи е Пламен Бобоков.

Двамата братя станаха известни покрай скандала с незаконното третиране на боклуци и с кореспонденцията със служители на президентството.

Имената на Бобокови нашумяха още и по времето, когато се оказа, че водят активна кореспонденция с Пламен Узунов, дясна ръка на президента Радев.

Твърди се, че русенските олигарси са сред спонсорите на Румен Радев. Пламен Бобоков пък нашумя допълнително, след като съпругата му Христина бе заподозряна, че е Мата Хари от спалнята на Бойко.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ