100 часа преди изборите „Тренд“ шокира Мая и Радев: Манолова – аут, президентът рязко губи гласове

payimage-509437

6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22,9% на сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват, показва проучване на „Тренд“ за вестник „24 часа“.

Основната интрига ще е за второто място – за него спорят БСП (15,1%) и “Продължаваме промяната” (14,8%), като разликата помежду им е само 0,3% в полза на столетницата.

Формацията около юпиизмамниците Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от червената столетница и при по-висока избирателна активност може да се окаже втора. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

“Има такъв народ” заема четвърта позиция с 12,8% подкрепа сред гласуващите, следвана от ДПС с 10,3%. “Демократична България” събира 9,1% вот и е шеста.

Под парламентарната бариера са “Възраждане” с 3,6% и “Изправи се БГ! Ние идваме” с 3,3%. Партията на Красимир Каракачанов подкрепят 2,2% от гласуващите.

Подредбата на президентските избори изглежда доста по-ясна от тази на парламентарния вот и трудно би могло да се очаква разместване в нея. Двойката

Румен Радев – Илияна Йотова заема лидерската позиция с 46,8%, но губи позиции (51 процента при предишно замерване), следвана от Анастас Герджиков – Невяна Митева с 24,24% от гласуващите и с покачващи се гласове. Твърда трета позиция за Мустафа Карадайъ – Искра Михайлова (9,9%), които успяват да мобилизират целия електорат на ДПС.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов – Мария Касимова-Моасе с 6,4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов – Елена Гунчева с 3,1%, Милен Михов – Мария Цветкова с 1,6% и Луна Йорданова – Иглена Илиева с 1%.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ