МЕГАСКАНДАЛ! Министър на Радев спипан от ДАНС, че рекетира шеф на болница за 90 000 лв.

Мин. Стойчо Кацаров

Странно мълчание откъм здравното министерство и правителството защо в сряда следобед бе уволнен зам. здравният министър д-р Димитър Петров.

Заповедта е на служебния премиер Стефан Янев. Мотиви за освобождаването не са посочени, лаконични са от информационната служба на МС.

Стойчо Кацаров не знае и не е питал защо заместникът му е освободен. “Ние сме членове на политическия кабинет, това означава, че по всяко време може да бъдеш освободен от длъжност. Премиерът не ми дължи обяснения, а и аз не съм искал обяснения“, заяви Стойчо Кацаров пред Нова тв. Кацаров увери обаче, че нищо не се потулва, но и не се дължат никакви обяснения.

Нашият мандат вече свършва, ние сме в здравното министерство още 2-3 седмици, допълни той.

Според запознати обаче в ДАНС са получени сигнали, че Петров е вземал комисиони, опитал се да уреди частна фирма, която да работи за ковид статистиката, но не успял, защото разкрили, че тя дублирала дейности на “Информационно обслужване”.

Според източниците на “24 часа” имало сигнал, че д-р Петров поискал 90 000 лв. от болница извън столицата, за да не бъде сменен директорът, бил опитал да рекетира и шефа на УМБАЛ “Св. Анна”, за да не го “изчегъртат”.

За съжаление, д-р Петров не вдига телефона си и не отговаря на съобщенията във вайбър, които очевидно вижда.

Отговор от ДАНС получавани ли са сигнали срещу зам.-министъра също няма

Източници от “Св. Анна” твърдят, че д-р Петров наистина е натискал да не се впише ръководството на лечебното заведение, но не успял.

Припомнят, че болницата е останала без скенер, въпреки че МС е отпуснал пари за закупуването му и парите са стигнали до здравното министерство.

Още в началото на октомври здравният сайт скенер.нюз написа, че Димитър Петров ще бъде отстранен.

Решението за смяна било взето в началото на мандата на втория служебен кабинет на президента Радев.

Още тогава в здравните среди се говорело, че д-р Димитър Петров е събрал недоволството на гилдията с безпардонното си отношение към медиците и публични изказвания за кражби в болниците. Tой най-активно се занимаваше и с казуса в “Пирогов” от лятото, когато още преди да завърши проверката на касата, той обяви, че болницата е източила НЗОК с над 1 млн. лв. чрез 900 фиктивни хоспитализации. Той бе в основата на атаките срещу “Александровска” и смяната на директорите там. Самият той не криел, че имало още директори на болници за отстрел, казват противниците му.

В края на октомври д-р Петров събра гнева на родителите, защото застъпваше твърдата позиция децата да се върнат в училищата едва когато е гарантирана тяхната безопасност. Настояваше и тестването на учениците да става в клас след съгласие на учителите и родителите.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ