Първият българин в квартирата на НАТО: Радев е президент на партизаните! България няма нужда от него

7 Dni Bulgaria19.11.2021
payimage-361914

„За пет години действащият президент Румен Радев показа с много действия, че ще бъде вредно за страната ни преизбирането му за втори мандат. Преди всичко той влезе в Президентството с един военен манталитет, който не успя за пет години да преодолее. И той се изразява в това, че всеки опонент той възприема за враг, който трябва да бъде победен и унищожен. Не е случайно, че част от най-близките му сътрудници са запасни военни. Накрая стана и нарушител на Конституцията и отделни закони – като Закона за консултативния съвет по национална сигурност.“ Т

ова каза пред Faktor.bg ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и кандидат за вицепрезидент през 2016 година.

По неговите думи за пет години действащият президент демонстрира липсата на подход за укрепване на единството на нацията, което е негово основно конституционно задължение. Вместо това той е превърнал личната вражда с отделни български политици в държавна политика, което е недопустимо за човек на такъв висок пост.

„По време на своя мандат Радев създаде дисбаланс между трите власти у нас – законодателна, изпълнителна и съдебна, с намесата си в тяхната дейност и настоятелни искания за персонални промени в тях. Освен това за пет години не можа да овладее изкуството на диалога, не се изгради като медиатор  на политическото противопоставяне и сближаване позициите на партиите в парламента по ключови проблеми, а напротив – с действията си той го задълбочи. Нещо повече –

успя да постигне и преструктуриране на политическото пространство

чрез партиите на протеста, вдигнатия юмрук и призива „Мутри, вън“ – дейност, която е в противоречие Конституция. Дори създаде пропрезидентска партия и ако успее да спечели втори мандат, очевидно ще съсредоточи в себе си голяма власт и възможност да измени формата на държавно управление, което ще е деструктивно за нашата демокрация“, подчерта генералът.

„За пет години всеки един президент би трябвало да изработи и огласи стратегическа визия за развитието на страната за следващите 15-20 години, както се случва в много други страни в света. Но такава визия не сме видели досега. По отношение на геополитическата ориентация Радев смята, че  България едва ли не трябва да провежда много по-самостоятелна политика. Неговите призиви за падането на санкциите срещу Русия и особена позиция за статута на окупирания Крим, са в пълен противовес на позициите, които изразяваха Европейския съюз и НАТО, което е недопустимо за един президент на държава членка на ЕС и съюзник в Алианса. Ако има нещо позитивно в неговата външнополитическа дейност това е подкрепата на инициативата „Три морета“, изтъква ген. Събев.

Той изрази и разочарование от позицията на Румен Радев по отношение на пандемията и здравната криза в страната.

„За съжаление през последните две години от мандата на настоящия президент станахме свидетели на саботиране на мерките по отношение на здравната криза. Седем месечното управление на Радев  през служебните му кабинети задълбочи още повече тази криза. Нещо повече – задълбочи и политическата, и ценовата, и енергийната криза в страната“, подчерта генералът.

„По време на предизборната кампания отново основните послания на Румен Радев бяха с клишета и лозунги,

което не показва едно стратегическо мислене,

каквото трябва да притежава един държавен глава. Пролича явно властолюбие, излизане извън рамките на конституционните му правомощия и задължения. Той подкопа конституционализма и това пролича още в първото му обръщение към Народното събрание, и когато по-късно, по време на протестите,  заяви каза, че истинският парламент е извън сградата на парламента. Недостатъците на действащия президент в неговия първи мандат са много сериозни негативи, които няма гаранции че няма да продължат при втори негов мандат. Затова мисля, че не е полезно за страната ни и за българската демокрация Румен Радев да получи втори президентски мандат“, е категоричната позиция на ген. Събев.

Според него, в сравнение с действащия президент, кандидатурата на проф. Анастас Герджиков е много по-добра и то по съвсем очевидни причини.

„За разлика от Румен Радев проф. Анастас Герджиков демонстрира една забележителна диалогичност и визия за развитието на страната. И предполагам, че в дебата между двамата кандидати днес ще се откроят много ясно визиите им за развитието на България. Със сигурност проф. Герджиков, като президент,  ще търси всякакви възможности за

едно съзидателно медиаторство в диалога между политическите партии

Ще се опита на всяка цена да намира решение на наболелите проблеми в страната и овладяването на кризите, от които в момента сме обхванати. Защото той не веднъж е демонстрирал разбирането, че президентът трябва да бъде над партиите, да не се занимава с партийно инженерство, което демонстрира напоследък действащият президент, а да се грижи за укрепването на конституционния ред, спазването на Конституцията, а не нарушаването й от сегашния президент, което е прецедент откакто България има президентска институция“, аргументира се генералът.

Той споделя и вижданията на проф. Герджиков, че трябва да има памет и да бъдат почитани всички,  които са дали живота си или са пострадали за България. Защото не може като президент да почиташ само тези, които са загинали в партизанското движение, а да не зачиташ паметта на жертвите на комунизма – горяните и всички, които са преминали през лагери и затвори, и чиито човешки съдби са били разбити.

„Освен това проф. Герджиков има много ясни позиции и нагласи каква трябва да бъде ролята на президента –

да отстоява направения стратегически избор на страната

Защото мястото на България е в Европа, а нейната национална сигурност зависи на 100% от НАТО. Мисля също, че като държавен глава ще направи това, което за пет години сега действащият президент не направи – да повиши отбранителни способности, които трябва да притежаваме като страна, членка на НАТО. Независимо, че това е основен ангажимент на изпълнителната власт, като върховен главнокомандващ на въоръжените сили във военно време той има роля и в това отношение, като настойчиво иска от правителството да изпълнява националните ни ангажименти към съюзната отбрана “ посочи още аргументи в подкрепа на проф. Герджиков ген. Събев.

„Вярвам, че проф. Герджиков ще получи широка подкрепа, защото българските избиратели ясно видяха през последните години възможностите на действащия президент, който много често не се държеше като държавен глава, чието ключово задължение е да работи за единството на нацията. Освен това образователното равнище, научните постижения и международна известност на проф. Герджиков ще срещнат много добър прием в страните от западния свят, САЩ и другите държави в света. Надявам се, че ако бъде избран на този висок пост, той много бързо ще влезе в ролята си на президент, в сравнение със сега действащия държавен глава“, каза още ген. Съби Събев.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ