Министър на Радев призна: Теглим 12 млрд. нов дълг! И нападна майките: „Да раждаш деца не е бизнес“

7 Dni Bulgaria02.12.2021
payimage-507570

Твърде вероятно е бюджетът за догодина да се получи балансиран. Ние предлагаме базов сценарий, не сме в позиция да планираме структурни промени. Така служебният финансов министър Валери Белчев мотивира внасянето на самостоятелен проект на бюджет за догодина. Той отговаряше на въпроси на граждани по Фейсбук.

Въпреки, че допусна бюджетът да успее да приключи годината с малък излишък, министърът съобщи, че планираният от него таван за нов дълг догодина е 12 милиарда лева. Той потвърди още, че ако зависи от него, би взел заем от международните пазари. До края на тази година не се предвижда тегленето на нов дълг, каза още Белчев.

По проблема за парите в плик, Белчев смята, че проблемът не е едностранен. Механизмите, които обсъждаме е да се създадат стимули и санкции, хората, които приемат такива пари да не могат да се ползват от определени привилегии. Доста голям процент от заплатите в плик се дават в ресторантьорството, заяви още той.

По повод детските добавки, Белчев коментира, че „да раждаш деца не е бизнес, ние правим някои неща в рамките на мислимото и правим крачка напред, правим което можем, увеличаваме надбавките с 20%, което не е никак малко“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ