ГЕРБ в атака от първия ден: Кирил Петков или да покаже 4-те милиарда лева, или е лъжец

payimage-512657

Готови сме на разговори с всички, ще бъдем разумна и коректна опозиция. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС в първото слово от името на коалицията от парламентарната трибуна.

През тази година два последователни парламента се провалиха в опита да съставят редовно правителство. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност. Това трябва да бъде отчетено от всички нас, каза Атанасова. Тя подчерта, че заради ниската избирателна активност, настоящият парламент не може да си позволи да пилее време в правене на скандали, както и че бъдещото правителство няма да е плод на силна обществена енергия, а на компромиси. Атанасова настоя, че всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и има право да се налага на някого, ще доведе до резултата от последните два парламента.

Надявам се грешките от последните два парламента няма да се повторят в този и всички ще подходим с необходимата доза смирение. Съзнаваме нуждата от структуриране на работещ парламент и съставянето на правителство, затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ-СДС, обясни Атанасова.<

В 47-ото НС парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще бъде опозиция на очертаващото се ляво-либерално мнозинство. Не възприемаме ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежението в обществото. Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи. Затова сме готови да водим конструктивни и публични разговори с всяка от партиите и да подкрепим всяко решение в името на българския интерес, което помага за решаването на кризите, каза тя.

Искаме да ви напомним, че трети път се явихме на избори и трети пъти печелим доверието на повече от 20% от българските избиратели. ПП ГЕРБ беше създадена преди 15 г. на днешния ден и днес е време да благодарим на всички избиратели, които ни подкрепяха въпреки репресиите и изчегъртването. И днес носим отговорност пред нашите над 600 хил. избиратели. Колкото и да е нужно редовно правителство и стабилност в управлението, няма да  допуснем това да става на цената на българския национален интерес, злоупотреба с думи като нулева корупция  и почтеност, злоупотреба със законите, зарече се Атанасова. Тя обясни, че ГЕРБ са наясно повече от всички колко е важен подходът на опозицията към управляващото мнозинство. Според нея в тази ситуация ролята на опозицията трябва да е на разумен коректив и да участва активно във вземането на решението. Тя пожела успех на партиите, които вече преговарят за правителство и призова формациите да концентрират усилията си в решаването на големите задачи и поне в следващите няколко месеци да не се хаби енергия в лични нападки.

Мога да гарантирам, че ако бъде ще получи необходимия толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит за изготвянето на бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна, каза тя. Атанасова подчерта, че ще се поставят категорично на концепцията доходите на гражданите да бъдат увеличавани чрез вземането на заеми.

Мораториум за теглене на нов държавен дълг до избирането на ново правителство ще бъде първото, което от ГЕРБ ще предложат. Тук виждам лица от служебния кабинет, които сега са партийни лидери. Като бяха министри, те казаха, че ще спрат кражбата на 8 милиарда лева. Повече от половин година са на власт. Очаквам от тях да са намерили поне 4 милиарда лева, които да видим в новия бюджет, а не да теглим 12 милиарда дълг. Иначе тези „8 милиарда откраднати“ ще се окажат обикновена предизборна лъжа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ