Пияницата Рашков се смее като пача, докато Карадайъ говори за жертвите му – днес и преди ’89-та

payimage-512671

ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. Това заяви лидерът Мустафа Карадайъ в изказването си при старта на новия парламент.

47-ият парламент стартира в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. И ако нещо отличава това НС от предишните, то е безусловната отговорност, с който сме натоварени – да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите, предупреди Карадайъ. Всички избиратели категорично искат точно това.

Тези, които не гласуваха, ни показаха, че не желаят да гласуват да политици и партии, които вместо да решават техните проблеми, се занимават със себе си. Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза и да се обединят около работещи решения на проблемите им. Но не дадоха властта на нито една партия, каза Карадайъ.

Избирателите задължиха парламентарните сили да търсят максимално съгласие за национални приоритети и начините за решаване на кризите. С две думи – възстановяване на диалога, обясни лидерът на ДПС.

И, за да не бъдем грешно разбрани, ще подчертаем, че както във всеки парламент, така и в този, ще има управляващи и опозиция. Но конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верни решения, допълни Карадайъ. Затова ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката.

Той обясни, че не може да се започне без анализ на изборния процес. Напомни, че два от изборите са по нова технология – машинно гласуване. И припомни, че ДПС искаше машинно броене на хартиените бюлетини. Приетият модел обаче отблъснал от изборите поне половин милион души. Защото анализът на вота показвал, че ниската активност се дължи освен на другите фактори, и на затруднения от машините. Днес на всички ни е ясно, че по-възрастното поколение, както и по-малко образованите хора, имаха проблем с този вид гласуване. Наш дълг е да осигурим честен, но и достъпен изборен процес, обясни лидерът на ДПС.

Карадайъ коментира и условията, в които се проведоха изборите. Два от тях бяха организирани от служебно правителство. Надеждата ни беше, че те ще преустановят порочната практика на ГЕРБ да използва инструментите на властта за натиск върху избирателите и структурите на политическите опоненти. За съжаление, случи се точно обратното. Натискът и репресията на служебния вътрешен министър минаха всякакви граници. Под лозунга „борба с купения вот“ бяха извършени престъпления против човешките и гражданските права. От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. В избирателните секции влязоха полицаи, а това е изрично забранено от закона, критикува Карадайъ.

ЦИК създаде несигурност със своята некомпетентност да управлява изборния процес. ЦИК не може да убеди избирателите, че всички гласове са отчетени. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове. ДПС няма да остави нито един случай непроверен и нито един случай, в който има нарушение или престъпление – ненаказан, зарече се лидерът.

Много хора ни казаха, че тези извращения на полицията им напомнят за онези мракобесни времена преди 1989 г. Всеки трябва да понесе своята отговорност за злоупотребите с власт. Безкритичното допускане на грозните прояви на полицейщина и намеса в изборния процес ерозират държавността и демокрацията и не могат да имат никакво оправдание, категоричен бе лидерът на ДПС.

В този момент камерите на БНТ показаха служебния министър Бойко Рашков. Заловеният вчера да пиянства в работно време МВР-началник ехидно се смееше, поругавайки за пореден път честта на своите жертви от днес и от времената на Възродителния процес, когато е бил активен милиционер.

Според ДПС излизането от кризата може да стане с възстановяване на диалога между политическите субекти и институциите. Когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме конституцията и законите, обясни Карадайъ.

Справянето с кризите изисквали усилията на цялата нация.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ