Завряха Кирчо в харвардски задник: Г-н Петков, това дето не си го научил, с фашизъм няма да го наваксаш

payimage-512807

Кирил Петков, кандидатът за премиер, показвайки колко е изучил, разви една икономическа теория, според която 2% от хората са водещи икономически и социално, а останалите 98% само трябва да ги следват. Теорията не е негова, отдавна е отречена и е на един харвардски професор от началото на 40-те години на миналия век. Но за мъртвите или добро или нищо. Толкова за професора.

Сега за ученика му – очевидно г-н Петков не е стигнал по-нататък в икономическото си познание, иначе щеше да цитира например един от тримата нобелови лауреати за икономика от 2019 г. – Майкъл Креймер – пак професор от Харвард.

Че теорията на Петков е неработеща, а именно – че креативността не е способност само на 2% богоизбрани студенти от #Харвард, а продукт на цялостното социално икономическо развитие, като основен фактор в сегашното общество е креативната способност на колективите, вече го знаят и студентите. Но хайде сега да не доучваме г-н Петков, защото той така си вярва, че е първият от неговите гениални 2%, а това не става с обучение, а с превъзпитание. Или с фашизъм.

Представете си такова общество – от 2% протестъри „продължаващи промяната”, състоящо се от аутсайдери в опитите си да направят бизнес на запад и за това решили да обучават, просвещават нас – неучилите в Харвард. Ако беше виц, щеше да е смешно, ама не е. Защото е реалност.

Апропо – всички петролни принцове в арабския свят имат диплома от Харвард, (но не и от съседния Масачузетски технологичен институт), защото такава е политиката на университета. Не е известно арабските шейхове да се глобалните цивилизационни водачи на икономическия и социален прогрес, или поне един от тях да има такива способности. Толкова за Харвард.

Сега за Петков – бих го посъветвал преди да започне да поучава, да се научи. Защото очевидно познанията му са далече от тези, които дава Харвард на желаещите да учат.

За това преди да се заема да създава нов обществен ред, под диктовката на президента и бизнесмена Прокопиев, да научи че българската демокрация започна през 1989 година. От тогава бяха извършени сериозни промени в страната – смяна на собствеността, установяване на демократични държавни институции, нормализиране на политическия живот, свободи и права за гражданите, без участието на г-н Петков. Т.е. – нищо не започва от него или от начало. Преди такива като него минаха много – от Жорж Ганчев през юпитата на царя до Йоло Денев – кой от кой по-учен.

Иначе казано – процесът на промяна е стадий на еволюционно надграждане, а не на революционно ликвидиране.
Ако той и кохортата му, възприемащи се като новия Прометей, не разберат това – то правителството им ще влезе в Гинес. Като най-краткото и най-неуспешното съществувало някога. Защото това, което те сега правят много ми напомня приказката „Новите дрехи на царя”. Шивачите харвардци, начело с Петков, няма как да излъжат всички. Още сега се чува възгласа: „Царят е гол!”. И тогава г-н Петков ще си има работа с главния прокурор – който и де е той, а Петков никак не харесва сегашния.

Джейхан Ибрямов, коментар във фейсбук



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ