Ексклузивно: Любен Дилов поиска разпускане на парламента!

7 Dni Bulgaria16.12.2021
Любен Дилов - син

В спор кой на кого какво диктува се превърна дебатът в Народното събрание по промяната на текста за мораториума, наложен в сряда върху цените на ток, вода и парно на ставки от началото на 2021 г. След като шефката на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова вчера обяви, че то е смислово необосновано и било взето без предварителен анализ за въздействието, призова депутатите да гласуват забраната за вдигане на цените наново с променени срокове, днес законотворците от Продължаваме промяната внесоха коригирания текст. Според него цените се замразяват на днешни стойности и ще продължат да са такива до 31 март 2022 г.

Репликите в залата обаче доведоха до куп обвинения между „старите кучета“ и новите попълнения в парламента. Според ГЕРБ, като позицията бе изразена от депутата Маноил Манев:

„Говорителят на Министерския съвет ви събра, назначи ви комисия, каза ви какво да гласувате в нея, съчувствам на председателя й, защото се познаваме, не знам как ще се справи… И то не министър-председателят, не министърът на енергетиката, а началникът на администрацията на МС ви диктува.

Да ви събира горе и да ви прави на диви и щастливи, днес да се потите тука само и само да махнем нещо, което свършихме. А ние спряхме цената на тока на цени от януари 2021 г. Това е болката и страданието всъщност – че не можахте или не можаха да ги увеличат още веднъж“. Според него искането за поправки на мораториума „на пожар“ се дължало на раззвънели се телефони вчера – по високите етажи на властта.

„Възраждане“ пък хвърлиха бомба като Цончо Ганев, заместник на Костадин Костадинов обяви, че със забраната на движението на цените се целяло единствено облагодателстване на ВЕИ сектора. И отсече, че „поне 160“ депутати имат интереси в него. И нарече мораториума „геноцид“ върху българския бизнес.

ГЕРБ настояха министърът на енергетиката Александър Николов да присъства на пленарното заседание, но и от БСП, и от ИТН защитиха члена на кабинета „Петков“.

„Това, което направи служебното правителство, доведе до тази безизходица в момента – няма социални мерки, няма мерки в енергетиката“, размаха пръст Тома Биков и обвини и социалния министър Георги Гьоков, че говорел за мерки за тока, а не за хората.

Колегата му Делян Добрев пък настоя да се добави текст така, че да не се ограничават прогнозните цени, за да не се стигало до над 200 млн. лева облагодетелстване на ВЕИ-сектора заради премиите, които получава той, а и за да не се точи Фондът за енергийна ефективност.

Стигна се и до искане на Любен Дилов-син парламентът да се разпусне във ваканция, за да можели новите депутати да се запознаят със законовата рамка и… конституцията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ