„Пфайзер“ с извънредна новина: Очакваме пандемията да приключи през…

Ваксинация, Модерна, София

Представители на компанията Pfizer Inc предупредиха в петък, че пандемията от COVID-19 може да продължи до 2023-та година, предаде „Ройтерс“.

„Вярваме, че COVID-19 ще премине в ендемично състояние до 2024 г.“, коментира ръководителят на Pfizer Vaccines Нанет Косеро.

Тя може да достигне ендемичното ниво, когато популациите по света ще имат достатъчно имунитет от ваксини или хоспитализациите и смъртните случаи бъдат взети под контрол, добави тя

Главният научен директор на Pfizer Микаел Долстен каза, че продължителността ще зависи от еволюцията на болестта и от това колко ефективно се използват ваксините по света, където нивата на ваксинация са ниски.

„Изглежда, че през следващата година или две някои региони ще преминат към ендемичен модел, докато други региони ще продължат в режим на пандемия“, каза той.

„Появата на нови варианти може също да повлияе на това как пандемията продължава да се развива“, добави той.

Докато пандемията, подобно на COVID-19, е глобална епидемия, която се е разпространила във всички страни по света, ендемията засяга определени популации или държави.

Пандемията на коронавирус отне над 5,34 милиона живота в най-малко 192 страни и региона от декември 2019 г., като над 273 милиона случая са съобщени по целия свят, според американския университет Джон Хопкинс.

Също така обявиха планове за разработване на ваксина от три дози за деца на възраст от 2 до 16 години, ход, който обаче може да забави нейното разрешение.

От Pfizer заявиха още, че до 2024 г. болестта вече трябва да бъде ендемична по целия свят – което означава, че вече няма да се счита за пандемия.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че правителствата на държавите от ЕС ще поръчат над 180 милиона дози от версия на ваксината на Pfizer/BioNTech, адаптирана за новия вариант Омикрон на коронавируса. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От своя страна от Pfizer заявиха, че все още не са поръчани допълнителни дози и че разговорите с ЕС за евентуалната им доставка досега не са засягали адаптираните версии на препарата.

Pfizer и BioNTech започнаха разработването на прототип на ваксината си, специфичен за Омикрон, на 25 ноември.

Последният договор на ЕС с двете компании позволява на страните членки да закупят до 1,8 млрд. дози до 2023 г., от които половината вече са поръчани.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) досега е заявила, че няма убедителни доказателства за необходимостта от адаптирана ваксина срещу Омикрон.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ