Срамота! В четворната коалиция се бият на кои свои депутати да дадат по 2 бона по-голяма заплата

7 Dni Bulgaria22.12.2021
payimage-515544

Очаква се днес депутатите да гласуват състава на 15 от 24 постоянни комисии в 47- ото Народно събрание. Това е записано в проектопрограмата за работа на парламента тази седмица.

Сред комисиите са тези по труда, правата на човека, туризма, енергетиката, здравеопазването, отбраната, транспорта, електронното управление и външната политика.

Пазарлъците за председатели на комисии обаче продължиха и във вторник. Причината за амбициите на коалиционните партньори да поемат колкото може повече ресори са пари, коментираха депутати с дълъг парламентарен стаж, пише „Труд„.

Те припомниха, че председател на постоянна комисия по правилник получава 35% върху основното си възнаграждение, което в момента е 4 938 лв, т. е. взема още 1728 лв. Заместник-председателите ще получават 25 на сто от заплатата отгоре – или 1 234 лв.

На редови депутат, който е само член комисия се полага хонорар от 15 на сто върху основното си възнаграждение или 740 лева. Обикновено всеки депутат от управляващото мнозинство успява да се уреди с по две комисии, т. е. с 30% допълнителни пари.

Към всичко това трябва да се добавят и 2/3 от основното възнаграждение от 4 938 лева, което народните представители получават като безотчетни за помощници, съветници и технически персонал. Което са още 3 292 лева отгоре. Това означава, че народните представители ще вземат около и над 10 000 лв. месечно.

Партиите от правителственото мнозинство – “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”  продължиха да делят 24-те постоянни комисии.

Предварително бе разписано, че ако една партия има министър в кабинета, то председателят на комисията в НС, която ще се занимава със същата материя, ще бъде от друга формация. Например ИТН има външен министър и председателят на комисията по външна политика трябва да бъде от една от трите други партии в коалицията.

Най-вероятно е “Продължаваме промяната” да поеме правната комисия, икономическата, външната, по туризъм, по енергетика, за дигитализацията. Коалицията обявила “нулева толерантност към корупцията” се очаква да оглави и парламентарната комисия за борба с корупцията. След спор с БСП за регионалната комисия, в крайна сметка тя остава за “Промяната”.

БСП ще получи комисията по отбрана, която ще оглави зам. председателят на партията и на парламентарната група Атанас Зафиров. БСП ще получи още комисиите по екология, образование, здравеопазване и транспорт.

За здравеопазването се спряга проф. Георги Михайлов, а по образование – зам.-председателката на партията и дългогодишен директор на столично училище Ирена Анастасова.

Скандал е имало за председателското място в комисията по вътрешна политика. За него се натягал съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, о. р. генерал. Първоначално той искал да оглави комисията за контрол на специалните разузнавателни средства, но е било решено нейният председател на бъде на ротационен принцип, както е било в предишното 46-то НС. Тогава Атанасов поискал вътрешната комисия и заради него бе променен правилника за дейността на НС и бе разрешено на председателя и заместниците му да оглавяват комисии, а Атанасов е зам.-председател на 47-то НС.

Очаква се ДБ да оглави и икономическата комисия.

ИТН ще председателстват една от ключовите комисии – финансовата, начело на която се очаква да е Любомир Каримански. В тяхната квота е и културната комисия, за младежта и спорта, по земеделието.

ГЕРБ-СДС и ДПС най-вероятно ще получат по една комисия.

“Никой не ни е търсил да разговаря с нас, нямаме представа каква парламентарна комисия ще ни дадат“, заяви  зам.-председателят на групата Александър Ненков. Според него това щяло да стане ясно утре сутринта на председателския съвет.

“Сигурно ще ни дадат някоя изключително важна комисия – например по вероизповеданията или за петиции на гражданите”, пошегува се Ненков.

Според източници на “Труд” е имало предложение социалната комисия да бъде дадена на депутата от ДПС Хасан Адемов, бивш социален министър, считан за най-подготвеният депутат в тази област, но не е ясно дали това ще се случи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ