Сензационно ВИДЕО! Вижте как изтича мазутът от потъналия кораб край Созопол!

6405694-3x2-940x627

Водолазът Михаил Заимов, който сигнализира за мазутните течове от кораба „Мопанг”, потънал край Созопол преди 100 години засне подводни кадри от корозиралия плавателен съд. Заимов с екип от водолази на доброволчески начела от вчера се гмуркат и запушват дупките на корозиралия кораб, за да те изтича мазута.

Според обследването им в „Мопанг” може да има доста над първоначално очакваните 100 тона мазут. Американският търговски кораб бил с девет резервоара за гориво – 6 са от дясната палуба, която е легнала върху дъното и три в лявата част.

Нефтената суровина изтича на повърхността от дупките за нитове на стоманената обшивка. Водалазите запушват точно тези дупки. Течът спира, но мярката е само временна и не може да се разчита в дългосрочен план. Трябва част по-скоро да се предприемат мерки по изпомпването на мазута, съобщава „Флагман“.

Държавата вече е изискала оферти от двете специализирани фирми, които могат да изпълнят дейностите. Предстои изключително сложна операция. „Мопанг” е потънал на дълбочина от 30 метра, корпусът му е корозирал след век под водата, лявата палуба се е пречупила частично и трябва с хирургическа точност да се отреже, за да започне изпомпването. Проблем ще създаде и бурното море, както и предполагаемото наличие на доста по-голямо количество мазут от първоначално изчислените 100-150 тона.

Резервоарите на „Мопанг” може да подбират до 650 тона. През 1920 година плавателният съд е тръгнал от Истанбул, за да достигне до Бургас. Смяташе се, че е заредил гориво, което е почти изразходвано край бреговете на Созопол, но се оказа, че горивото може да е в доста по-сериозни количества.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ