Тази шматка ни прави на идиоти: Няма теч на данни на 300 000 българи. Има леко изтичане от БУЛСТАТ

7 Dni Bulgaria08.01.2022
надежда йорданова

От Министерството на правосъдието се опитаха идиотски да обявяват, че няма теч на данни от БУЛСТАТ. Според политическата наложница на Христо Иванов – Надежда Йорданова, това не било теч на данни на 300 000 българи, а леко изтичане!

Това стана ясно на пресконференция днес с участието на министър Йорданова и министъра на електронното управление Божидар Божанов по повод Регистър БУЛСТАТ.

Поводът е, че изтекоха данните на 300 000 българи в БУЛСТАТ.

В регистъра освен професионалните данни на голяма част от самоосигуряващите се са и всичките им лични данни – постоянен и домашен адрес, имейли, телефони и т.н., съобщи по-рано БНР.

Това се случва, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

„Теч на лични данни няма и не е имало“, увери правосъдният министър Надежда Йорданова. Имало обаче изтичане на адреси – постоянни и настоящи, електронни пощи и телефонни номера.

„Ние сме направили анализ от няколко дни насам. Преценяваме, че това не е добро решение на закона, тъй като не е пропорционално с целта, която преследва.

Министър Божидар Божанов заяви на пресконференцията, че се подготвят законодателни промени, за да не се допуска повече подобен теч на информация, правейки за смях женицата, която говори преди него.

Надежда Йорданова заяви, че промените са били направени през 2005 г., като до момента засегнати са над 300 000 българи.

Тя не каза как се е стигнало до този теч, а остави отговора да даде Божанов. Той пак повтори, че промените са били залегнали да се случат на 4 януари т.г. и те са са случили.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ