Цацаров обяви оставка и взриви властта! Радев и Петков бутат Мая Манолова за поста му, другите не я искат

цацаров

Съдия Нели Куцкова най-вероятно ще наследи Сотир Цацаров като председател на КП КОНПИ. Нейната кандидатура ще бъде предложена от „Демократична България“ и подкрепена от „Продължаваме промяната“.

По-рано днес Сотир Цацаров изненадващо декларира пред в. „24 часа“, че планира да подаде оставката си като началник на антикорупционната комисия още на 1 март. „Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си“, гласи писменият отговор на бившия главен прокурор.

Според източник на Lupa.bg, за следващ председател на КП КОНПИ е била договорена Нели Куцкова. Това се е случило веднага след като Надежда Йорданова от „Демократична България“ стана правосъден министър. От „Продължаваме промяната“ предложили комисията да бъде оглавена от Мая Манолова, но срещнали сериозна съпротива от всички колиционни партньори – и от ДБ, и от БСП, и от „Има такъв народ“. За Манолова лобирал и предидента Румен Радев.

В крайна сметка, май именно Нели Куцкова ще бъде следващия председател на антикорупционната комисия. Куцкова е бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет, както и кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов на изборите през 2001 г. Тя все още е действащ съдия в САС.

За шеф на КП КОПНИ се спряга и името на адвокат Ивайло Дерменджиев (на снимката), председател на Висшия адвокатски съвет. Той също се ползвал с подкрепата на новите управляващи. Кандидатурата на Дерменджиев вероятно ще бъде издигната от някоя от по-малките парии в парламента.

Как се избира председател на КП КОНПИ?

Според правилата, кандидатът за този пост трябва да представи декларации за имущество, за съгласие да бъде проверен по закона за разкриване на досиетата и обявяване на принадлежност към бившите ДС и РУ на БНА. Той трябва да представи и писмено съгласие да бъде предложен, да има юридическо образование и необходимия юридически стаж, да се ползва с добро име в обществото.

Народните представители внасят предложения за председател на антикорупционния орган в комисията за противодействие на корупцията към парламента. В седемдневен срок от публикуването на кандидатурите, номинираните трябва да представят в комисията писмена концепция за работата си като председател на Комисията.

Изслушването на допуснатите кандидати става на открито заседание на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в реално време на интернет страницата на Народното Събрание.

Гласуването се извършва поотделно за всеки кандидат. За избран се смята този, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати.Това е важно условие, защото при липсващи, да кажем 50 депутати в залата, председателя на КП КОНПИ би могъл да бъде избран и с 96 гласа.

Ако няколко претенденти имат посочения брой гласове, за избран се обявява този, който е взел най-много.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ