Учен разнищи срива на Търговския регистър: Възможно ли е изведнъж да изчезне целият масив и има ли човешка грешка?

Търговски регистър

Информацията от Търговския регистър е загубена не само по технологични причини, по-скоро протоколът, по който се извършва съхраняването на данните, може би в летните месеци не е бил спазен докрай и елементът на човешка грешка също е факт. Това мнение изрази пред БНР“ доц. Златогор Минчев, директор на Съвместния център по обучение, симулация и анализ при БАН и ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността“.

„Изграждането на системи като Търговския регистър е въпрос на национална сигурност. Той е много добре проектиран и подготвен. Чисто технологично е възможно да дефектират не 4, а 40 диска, но има решения, които да предотвратят една такава ситуация. Да изчезне целият търговски регистър звучи малко нереалистично“, коментира Минчев. По повод информацията, че от срива са засегнати 4 диска с 25 терабайта информация, доц. Минчев отбеляза, че в рамките на деня информацията трябва да се архивира:

„Четири диска – това може да е информацията за един ден. Дисковете могат да се повредят едновременно заради токов удар или друго настъпило събитие. Но изграждането на такъв тип система има задължително няколко нива на защита. Звучи нереалистично да няма копие на информация за повече от ден или два. Невъзможно е да изчезне целият Търговски регистър“.

Изграждането на такъв тип система, свързана с държавното управление, е елемент на критичната инфраструктура и тя трябва да бъде регулярно поддържана, категоричен бе доц. Минчев пред БНР.

„Информацията не може да бъде загубена и за мен тези пет дни, дори в отпускарския сезон на месец август, е неприемливо да са факт. Времето за реакция е непростимо дълго и тук трябва да има политическа отговорност“, заяви още той.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ