Разкол в БСП заради Деня за памет на жертвите на комунизма

Корнелия Нинова, Румен Радев 1

Разкол по две линии настъпи за броени часове в левите редици в Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Социалисти и от фланга на Корнелия Нинова, и на опозиционния скочиха срещу съобщението от Министерския съвет, в което Кирил Петков написа, че тези отминали мрачни времена никога не трябва да се повтарят.

Червените особено се ядосаха от мнението на премиера, което по думите им, явно не е било съгласувано с коалиционния партньор БСП, че „историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват по категоричен начин, че сме извървели дълъг и нелек път до днес като общество, а България вече е на прав път“.

По информация на Lupa.bg позицията от страницата на кабинета е била препубликувана в медиите на Столетницата – в. „Дума’ и БСТВ, но бързо е била „свалена“ след обаждане лично от Нинова.

Това е второ сътресение между премиера и представителите на мандатоносителя Продължаваме промяната и БСП за по-малко от 24 часа. Късно в понеделник стана ясно, че лидерката на социалистите и вице на Петков Корнелия Нинова е трябвало да води делегацията на работната група в икономическия сектор за преговори с македонските представители, но категорично е отказала.

Нейното „не“ дошло след скандала със северномакедонския президент Стево Пендаровски, който се срещна със забранената по конституция ОМО „Илинден“ и дори се снима с нейни представители. А на мястото на Нинова спешно е бил организиран като лидер на преговорите министърът на иновациите Даниел Лорер.

След това бесепарите се възмутиха и от появяването на Румен Радев пред паметника на жертвите на комунистическия режим в центъра на София за пръв път, откакто е държавен глава. Многократно по време на първия си мандат той бе обвиняван от опозицията си в лицето на ГЕРБ, СДС и ДСБ, че не прави и минимален опит да признае издевателствата на тоталитарния режим и да оправи послание към народа като жест на признателност пред жертвите.

„Неслучайно Илияна Йотова не бе до него“, коментират в червените редици и намекват, че президентът и вицето му са поспорили заради решението му най-накрая да положи цветя пред паметника.

Зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин се опита да тушира напрежението покрай идеологическата караница с възпоменание и на жертвите, по думите му, на властта срещу народа и „присъединяването на България към нацистка Германия“.

Ето какво написа той:

„Днес България отбелязва един от немалкото мрачни дни в историята ни. Почитаме паметта на осъдените на смърт в следвоенните съдилища. Но в този ден трябва да си спомним и как се стигна до това. Забравяме ли продължилата с години преди това необявена гражданска война на властта срещу народа?

Потъпканите политически права? Или присъединяването на България към нацистка Германия, с което ставаме морален съучастник на нейните престъпления срещу човечеството? Дали е правилно да съдим за минали събития с критериите за права на човека и справедлив процес, до които човешката цивилизацията е стигнала десетилетия по-късно?

Дали трябва да омаловажаваме със задна дата всички извършени престъпления и можем ли само с политически мотиви да обявим за невинен всеки един, осъден от Народния съд, само защото колелото на историята се е завъртяло? Все трудни въпроси.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ