Оградата на Небет тепе се оказа незаконна, искат премахването й

Небет тепе, Пловдив

На 28 февруари писах по темата за оградата на Небет тепе и изказах притеснение за облика на тепето, законността и целесъобразността на поставянето й. Това заяви общинският съветник Николай Гюров.

И допълни:

Чрез ОбС поставихме питане към кмета за законността на оградата. Не получихме отговор… Затова попитахме НИНКН и получихме отговор от тях, който гласи следното:

Официалното становище на НИНКН и МК, , е, че оградата на Небет тепе е незаконна. Становището на НИНКН гласи, че заданието не изисква изграждането на ограда около археологическия комплекс.

Оградата не само променя образа на комплекса и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в проектната документация на Небет тепе е недопустимо.

Настоявам за незабавно премахване на оградата и призовавам общината да предприеме необходимите стъпки за изпълнение на препоръките на НИНКН и Министерството на културата.

Небет тепе е едно от най-популярните места за разходка и туризъм в Пловдив и опазването му като част от културното наследство на града е от решаващо значение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ