Деница Сачева: Студен душ чака пенсионерите и след планираното преизчисление

Деница Сачева

Бъркотията с преизчислението на пенсиите, Ковид добавката и компенсациите за пенсионерите продължава вече втори месец.

Още в началото на януари по време на заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика обърнах внимание, че управляващите влизат в капан с неуместните си обещания за пенсиите. Тогава, както е видно от стенограмата, посочих, че в пенсиите за януари влизат и дните от 25 до 31 декември 2021 г. и когато през февруари се правят изравнявания, тези пари ще липсват и пак няма да излезе точната сметка.

Естествено, от Продължаваме промяната отново не послушаха предупреждението. Без да съм лош пророк мога да прогнозирам, че нови епизоди на управленската бъркотия ще гледаме и през март, и през юни. През март хората, които сега получиха две компенсации – за януари и за февруари, ще получат само една. Доходите им пак ще са по-ниски. През юни ще спре Ковид добавката. Тоест, допълнително намаление.

Студен душ чака пенсионерите и след планираното преизчисление на пенсиите с 6,1%, защото е много вероятно инфлацията да го изяде предварително. Нещо, за което ние предупреждаваме от представянето на проектобюджета насам. В същото време управляващите правят обратното – помпат обещанието за високи пенсии. Месец след месец обаче се вижда, че днешната студена българска действителност смачква горещия въздух на този балон.

от фейсбук профила на Деница Сачева



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ