Ефектът на доминото: Кръчмите рязко вдигат цените

Хотел, Ресторант, Готвач

Инфлацията мощно нахлу и в заведенията. Ресторантите и бистра масово вдигат цените заради поскъпването на храните, на тока и на природния газ. Всеки, който е ходил да хапне навън, вече го е установил, разглеждайки менюто, показа и анкета на Нова.

„Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си имал седмичен бюджет от 200 лв. за заведения, сега вече трябва да го направиш 250-300 лв.. Преди година и половина салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.“, разказва клиент пред тв камерата.

„Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре“, посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров. „Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%“, коментира Махсун Халим, управител на склад за храни на едро.

Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт, а актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, дори на две седмици, прогнозират представители на бранша в репортажа.

Повечето ресторантьори са наясно, че скъпотията ще отблъсне част от клиентите, и се опитват да задържат подема на цените. Други обаче смятат, че който е тръгнал на заведение, трябва да има дебел портфейл. Като онзи ВИП обект в Банско, където порция лазаня и телешка супа струват съответно 39 и 30 лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ