Иван Тотев към Кирил Петков: Имате налудничави идеи, а вие ми цитирате лекции от 1 курс

сесия 14 -Иван Тотев

Премиерът Кирил Петков и депутатът от ГЕРБ Иван Тотев влязоха в челен сблъсък по темата за децентрализацията на днешния парламентарен контрол.

Тотев настоя Петков да отговори на въпроса, зададени преди повече от 10 дни, какво предвижда правителството за децентрализацията и даването на по-големи правомощия на общините.

„Това, което стана ясно, че за първи път гледаме бюджет без да има програма на правителството. Много трудно можехме да се ориентираме с приоритетите, които ще се следват в този мандат. Вие сте внесли неясен бюджет, който може да бъде тълкуван по много начини, но без ясни политики и философия. Темата за децентрализацията не присъстваше във вчерашния дебат, за разликата от предизборния период, когато много се коментираше и от вас, и от вашите коалиционните партньори. Имахте някакво споразумение за управление, което трябваше да е някакъв драфт на тази управленска програма. В нея има някакви намеци за мерки, за които трябва човек с огромна фантазия и въображение, за да разбере кои от политиките са транспонирани в бюджетите , респективно и за вашия период на управление в държавата било то 2-3-4 месеца, колкото Господ ви даде”, заяви Иван Тотев по време на питането си към премиерът.

От своя страна Петков заяви, че мандатът, за който се изработва програмата е за следващите четири години, и се надява това да е добра новина за Тотев, тъй като има негативни предвиждания за живота на правителството, информира ни Trafficnews

„Залагаме в децентрализацията три основни форми – административна, политическа и финансова. Те са свързани с прехвърлянето на по-големи права на общините, в това число да извършват услуги – като количество и качество за тези неща, които са по-близко до хората. Също така финансовата децентрализация е да остава по-голям дял от приходите в тях. Ще стартира проект за децентрализация, който ще е най-големият през последните години”, заяви Петков. Той добави, че разходите ще достигнат 8,3 млрд. лева или 5,8 % от бюджета в перото за децентрализация ,а вицепремиерът Калина Константинова ще развие идеята за прозрачни общини без корупция на база на детайлни одити и техния административни капацитет.

Бившият кмет на Пловдив обаче не остана доволен от отговора на Петков.

„ Вие шегувахте ли тук преди малко? Това, което ми цитирахте се учи в специалност „Публична администрация“, 1-ви семестър, аз съм го учил, няма да нужда да ми четете извадки от интернет и да ми казвате какво е децентрализация, защото аз ако ви питам какво е деконцентрация ще се запънете. Това, което се вижда в бюджета е обикновена изравнителна субсидия, в която няма капчица децентрализация.

Имате някакъв ръст в бюджета, който е напълно имагинерен, имате някакви очаквания за инвестиционни разходи, които няма да се случат. Всеки, който е работил в община, знае, че когато бюджетът се приеме април месец, няма как да я изпълниш, това са някакви налудничави идеи. Бюджетът ви е много рисков и от това, което казвате с усещането, че хал-хабер си нямате от децентрализация”, каза Тотев.

Кирил Петков го попита дали в тази лекция, за която говори Тотев, са учили как да се намали корупцията и да се вдигне прозрачността в общините.

Тотев пък отговори, че ако се направи една справка, ще се види, че общините са най-проверяваните институции и винаги са били.

„Някои проверяващи си имат стаички в общините, няма кого да уплашите. Вече става смешно, като нямате какво да кажете и започвате с „корупция, корупция”. Сега ще говорим за вашата корупция, вие сте управляващи”, завърши Тотев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ