Радан не дойде на форума за лидер на ДСБ, бил под карантина

Радан Кънев

За изненада на съпартийците си, Радан Кънев не дойде на големия форум за избор на лидер на ДСБ и изпрати послание, което прочете колежката му Кристина Петкова. В поздравителния адрес бе разчетен намек, който по-късно се потвърди – че евродепутатът, ваксиниран с три дози ваксина, е под карантина.

Ето какво написа в по-късен пост Кънев:

Изказването ми на днешното Национално събрание на Демократи за силна България. Благодаря на Кристина Петкова, че го прочете от мое име, докато аз го гледах изпод карантината:

Скъпи приятели,
Съжалявам, че днес не мога да бъда с вас. Това е първото Национално събрание на ДСБ, на което не присъствам лично – не съм пропускал дори когато бях само симпатизант на партията и не бях делегат… Но нека приемем това просто за знак в колко променени условия живеем. Със сигурност ще имам възможност да се реванширам и ще се срещнем скоро, с всеки от вас и с всяка организация.

Това е моя грижа. Обещах ви да говоря само по три минути, а и Европейският парламент ме научи на много дисциплина в това отношение. Каквото не можем да кажем за две минути, не можем и за два часа. Все пак, моля да проявите търпимост към лирическото въведение и да броите трите минути едва от този момент.
Не си падам по клишета и няма да кажа, че сме изправени пред труден избор. Изборът между хора може да е болезнен, но не е труден.

Не е и толкова важен, колкото изглежда преди гласуването. В последната си реч като председател, ви припомних думите на учредителя ни, че лидерът не е знаме, а само човек, който носи знамето. Всеки от вас ще прецени лично кое е правилното решение и резултатът ще отразява волята на общността, и на тези, които не гласуваме.

Трудното започва после.
Първото предизвикателство ще бъде екип на ръководство, който отразява многообразието на позициите ни и може да възстанови разклатеното единство на партията. Основната причина да не се кандидатирам беше, че никога не съм бил част от лагер или „отбор“ в ДСБ, и никога не съм имал „мой“ лагер. Нужни са ни хора, които обединяват, а не разделят. И нашият председател трябва, в мига на избора си, да покаже, че е обединител. Да намери сила да сложи край на нетърпимата атмосфера на разделение и интриги, която съсипва професионализма и политическата ни работа.

Както и преди пет години, получих покана и от двамата кандидати да бъда част от техния екип. Тогава приех и пред всички ви подчертах, че съгласието ми не е безусловно. Сега отклоних и двете покани. Има много хора, които заслужават да бъдат част от ръководството и да ни дадат нова енергия. Моето мнение е, че е важно в екипа да бъдат оставени и свободни места, които да бъдат запълнени в близките месеци със знакови фигури на дясното пространство. Но ще спра дотук, защото това е решение на лидера, аз съм го обсъдил и с двамата кандидати.

По силата на устава ни, заедно с всички народни представители и областни управители, съм член по право на разширения състав на ръководството, без право на глас. Надявам се, че ще решаваме заедно, не с гласуване и мнозинство, а с единство.

Защото – и това е второто голямо предизвикателство – ни предстоят много тежки решения:

– Първо – за превръщането на ДСБ в силен и привлекателен център за всички дясномислещи реформисти и демократи в България.
– Второ – за съхраняването и развитието на обединението „Демократична България“, за изграждането на общи органи и структури, така че всяко решение да бъде колективно и представително за гражданите, които ни подкрепят.
– Трето и далеч най-важно – за пълноценно изпълнение на функциите на десен гарант и коректив в едно сложно и противоречиво коалиционно управление.

Тази задача е най-трудната в осемнайсетгодишната ни история. Задълбочаването в нея ще прехвърли значително и трите минути, и границите на търпението ви.

Но за нея съм готов и ще работя денонощно, като член на разширеното ръководство на ДСБ, като депутат от Демократична България в Европейския парламент, като представител на тази част от управлението, която винаги ще защитава принципа, че модернизацията, икономическата свобода и законността са единствена основа на благосъстоянието. Наречете го десни принципи или просто здрав разум. Аз не правя разлика.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ