ВМРО до Президента: Спешно въведете карта „Българин“ за сънародниците ни от Украйна

Александър Сиди

ВМРО изпрати писмо до президента във връзка с днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което ще се обсъжда ситуацията в Украйна.

В писмото, подписано от съпредседателя на партията Александър Сиди, се настоява държавният глава да предложи на правителството незабавно да предприеме мерки за предоставяне на специален документ – лична карта „Българин“ (зелена карта) за сънародниците ни в Украйна.

Текст на документа:

До президента на Република България

Г-н Румен Радев

Уважаеми г-н президент,

Днес на Консултативния съвет за национална сигурност ще се обсъжда въпроса с кризата в Украйна. За нас от ВМРО защитата на правата на българите извън граница е кауза и затова по време на заседанието предлагаме да обсъдите и положението на българите в Украйна.

Министерство на външните работи призова българските граждани да напуснат държавата предвид международната ситуация. Вероятно това е правилен дипломатически ход и предполагаме е взета предвид цялата информация, с която разполагат българските и партньорски служби.

Недоумение буди обаче фактът, че в позицията на министерство на външните работи не се споменава нищо за етническите българи в Украйна, а те по неофициални данни са около 500 хиляди. Всички те нямат българско гражданство поради забраната за двойно гражданство в Украйна. Но въпреки това се декларират като българи.

Предвид горното се обръщаме към Вас с призив да предложите българското правителство незабавно да вземе мерки и да осигури възможност за предоставяне на специален документ – лична карта „Българин“ (зелена карта). Такова предложение направихме ние от ВМРО в 44-тото НС. Този документ ще осигури на нашите сънародници възможност за евакуация от държава, в която е възможно да ескалира конфликт, и да се върнат в историческата си родина.

Българското правителство трябва максимално бързо да започне кампания сред етническите българи в Украйна, с която да ги запознае с възможността да се върнат да живеят и работят в България. Това би било и стъпка в посока на решаване на демографската криза в България.

За ВМРО защитата на българите зад граница е кауза. Вярваме, че и за Вас, като държавен глава на всички българи, където и да се намират те по света, също е така. Докажете с действия, че и за държавата е така!

София, 15 февруари 2022 г.

С уважение:

Александър Сиди,

съпредседател на ВМРО



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ