Червен водещ дава 12 000 лв. награда

241809277_4256746447755593_4414448143943233056_n

ОБЯВЛЕНИЕ: УЧРЕДЯВАМ НАГРАДА ЗА РОМАН – 12 000 ЛЕВА

Наскоро продадох апартамента си на бул. “Васил Левски” в София. С част от парите закрих ипотеката на сегашното си жилище – по-встрани от центъра. Остана някоя и друга хилядарка.

Но, викам, Стоиле, кола имаш. Нищо че е 20-годишна, ама баварка, служи вярно, рядко те предава (веднъж на пет-шест години се сменя гарнитура на глава). Дом имаш – по-широк от предишния, а отскоро е и неипотекиран. Екстра.

Какво да правя с остатъка от парите?

РЕШИХ ДА УЧРЕДЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА НОВ БЪЛГАРСКИ РОМАН [НЕИЗДАВАН].

Наградата се казва “Орфей”. Нейният размер е 12 000 лева. Това досега, колкото и да не е за вярване, оказва се, е най-голямата награда, давана в България за роман (от началото на прехода след 1989).
Фонд “13 века България” към Министерството на културата например връчва 11 хиляди лева награда за роман. Наградата “Елиас Канети” е 5 хиляди лева. Т. нар. награда за литература на ЕС е 5 хиляди евро.
В същото време в Испания, да речем, има 125 хиляди евро награда за литература (Наградата “Мигел де Сервантес”).

Аз съм на мнение, че ако искаме да има България, трябва да се харчат пари за българска култура. Тъкмо за българска култура. (Защото всичко е култура – икономиката също). Но не пари за семки. А да може творецът в действителност да живее като творец, да вдъхновява хората и да славослови Родината.

Специална тема на първото издание на конкурса няма. Бихте могли да участвате както с ръкопис на съвременна тематика, така и на историческа. Може да се включите с класически тип сюжет – от А до Я, може и с безсюжетен роман – поток на съзнанието. Или комбинация от двете. Или нещо четвърто (като например един от нашумелите съвременни романи “Ужасно силно и адски близо” на Джонатан Сафран Фоер). Подходът към вашия роман е ваше лично решение.

ИЗИСКВАНИЯ ОТ ТЕХНИЧЕСКО ЕСТЕСТВО: Обем до 500 стандартни страници (формат А4, шрифт Times New Roman 12, разредка 1.5). До един текст на автор. Анонимни творби не се приемат. Всеки роман трябва да е придружен от анотация в рамките на една страница. Произведенията ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

Наградата “Орфей” ще бъде връчена на  24 юни 2022 г., Еньовден.

Всеки, който иска да участва в конкурса, може да изпрати романа си на “Word” файл на адрес:
[email protected] както и на: [email protected]

Началото на конкурса е днес, 16 февруари 2022 г., считано от минутата на публикуването на тази обява.
Крайният срок за получаване на текстовете на романите е 24 май 2022 г.

С уважение: Стоил Рошкев

от фейсбук профила на Стоил Рошкев



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ