Мустафа Карадайъ: Категорично се противопоставяме на всякакви беззакония зад паравана „купен вот“

ДПС, Мустафа Карадайъ

„Ние от ДПС подкрепяме законните действия и на полицията, и на всички правоохранителни органи в борбата срещу престъпността.

В конкретния случай за намесата, в която се крие борбата за купения вот, категорично ще подкрепяме всички органи на реда срещу порочното явление купен вот. Но категорично ще се противопоставим на всякакви беззаконния в страната зад паравана борба срещу купен вот да се извършват репресии и тормоз на български граждани в нарушения на закона – това означава нарушаване на правата и свободите на българските граждани, означава отстъпление от демокрацията в страната, това означава нарушаване на държавността и устоите на държавата“, това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг пред журналисти.

На въпрос на репортер относно машинното гласуване, Карадайъ заяви:

“За машинното гласуване дали да е задължително или не – ние от ДПС категорично заставахме зад машинно гласуване, обаче в какъв модел? Машинно броене на хартиените бюлетини. Защото за нас дали да е машинно или хартиено гласуването не е самоцел. Според нас машинното броене на хартиените бюлетини се справя с три-четири генерални проблеми. Това е първо, огромният брой недействителни бюлетини. Второ, 60-70% от секционните протоколи са сгрешени. Машината ще отпечата секционен протокол. Трето, преброяването на хартиените бюлетини е достатъчен контрол за доверието на машинния вот. Четвърто, елиминиране на субективния елемент от броене на бюлетините. Не е редно хартиеното гласуване да се елиминира от процеса“.

Във връзка със закриването на спецсъдилищата и прокуратурата – там трябва да се действа внимателно, знаейки каква цел се преследва, категоричен е лидерът на ДПС.

„От Венецианската комисия от нас се очакваше да направим специализиран съд още преди 12 г. 2009-2010 г. в този период някъде се занимавахме с това. Каква е била ефективността на тези съдилища – би трябвало да има сериозен и задълбочен анализ и да се поставни ясна цел какво искаме да постигаме. И тогава да пристъпваме към действия. Според мен в момента сега управляващите, които вече 9 месеца са на власт, същите министри независимо в какви кабинети, 9 месеца са на власт, и виждам за тези 9 месеца кризите не се решават, а се задълбочават. Неспособността им да се справят с кризите, те се опитват да я прехвърлят в различни други сфери. Само че дневният ред на хората и обществото е друг – увеличението на цените на храните, на тока, на енергията изобщо. Т.е. инфлацията като цяло, здравната криза, социална криза, икономическа криза. А това са проблемите и на бизнеса. В тези сфери властта се проваля и те се опитват да се крият зад други теми. От устата им излизат думи като реформи, а виждаме фиксация в определени персони“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ