Няма да има дисциплинарни наказания за теча на лични данни от БУЛСТАТ

257339241_1166962777164823_8557363909126071735_n

Не е образувано дисциплинарно производство за изтичането на данни на самоосигуряващи се лица от регистъра БУЛСТАТ, тъй като публичният достъп до постоянните адреси, телефонните номера и електронните адреси на тези хора е законово обоснован.

Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Надежда Йорданова, в отговор на въпрос от страна на депутати от ГЕРБ-СДС дали е образувано такова производство в Агенцията по вписванията след подаването на сигнали за този проблем в началото на януари. От коалицията припомниха, че има образувано досъдебно производство, което трябва да установи дали има престъпление или административно нарушение.

Министър Йорданова посочи, че не е установен нерегламентиран достъп до личните данни на над 300 хиляди самоосигуряващи се лица, тъй като тези данни са видими в БУЛСТАТ от 2005 г., както е било заложено в законодателството към началото на тази година. Тя припомни, че преди два дни са гласувани законодателни промени, с които се намалява публичният достъп до такива данни в регистъра.

„Комисията за защита на личните данни и ДАНС са уведомени за проблема още в началото на януари, когато постъпиха сигнали от граждани. Направена е проверка и беше установено, че тези лични данни са публично видими въз основа на законово основание от 2005 г. В тази връзка не е образувано дисциплинарно производство“, обясни правосъдният министър.

Относно сигурността на данните в регистъра БУЛСТАТ Надежда Йорданова обяви, че в Агенцията по вписванията има разписана процедура за действие и уведомяване при нарушение на сигурността на личните данни във ведомството, има и длъжностно лице за защита на личните данни, което е на подчинение на изпълнителния директор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ