Кирил Петков пак излъга – черпенето на газ от хранилището в Чирен продължава

Природен газ

В понеделник премиерът Кирил Петков обяви, че е спряно черпенето на газ от хранилището в Чирен, а капацитетът му се запазва, за да се гарантира енергийната сигурност на страната при ескалация на конфликта между Русия и Украйна.

С днешна дата оперативните данни за управлението на газохранилището в Чирен сочат, че от 13 февруари насам дневно оттам се теглят около 1 млн. куб. м и газовите запаси са намалели, тъй като добивът на частните компании е запазен изцяло, в т.ч. министерство на енергетиката потвърждава, че министър Александър Николов не е издавал заповед за извънредни действия при добив на газ от Чирен.

Така за пореден път премиерът заблуди не само партньори и опоненти, но изправи на нокти и пазарните играчи. Последните се притесниха, че страната създава изкуствен дефицит като спира ползването на газовите им запаси, а в същия момент „Булгаргаз“ продава количества с доставка през март на газовите борси. Още повече, че не става дума за излишъци на газовия доставчик, изтъргувани в първия ден от встъпване в длъжност на новото му ръководство и остро критикувани от опозицията, а се касае за доставка за бъдещ период.

Заради евтината стойност на нагнетените през миналото лято запаси понастоящем ограничение да черпи от тях има само „Булгаргаз“. Държавната компания е изпратила и запитване до търговци на газ за условията да му доставят природен газ до края на февруари, но сделки не са сключени, което специалисти обясняват с неприемливи цени.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ