Червени интелектуалци създадоха комитет в защита на столичния червен шеф Калоян Паргов

Калоян Паргов

48 творчески и интелектуални организации се подписаха в подкрепа на столичния червен шеф Калоян Паргов, който до часове ще бъде наказан от „Позитано“ 20 заради анонимка, че е неглижирал най-голямата организация на БСП. Сред сложилите парафите си срещу решението на „Позитано“ 20 са имена като Анжел Вагенщайн, Светлана Шаренкова, Велислава Дърева, Иван Токаджиев, Андрей Пантев и много други.

Ето какво написаха те в обща позиция във връзка със събитията в Столичната организация на БСП:

„Ние, като представители на творчески, научни и образователни институции и организации, изразяваме тревогата и недоумението си по повод атаките срещу ръководството на Столичната партийна организация на БСП и опитите за нейното дестабилизиране чрез „подписка” на анонимни социалисти срещу легитимно избрания председател на БСП – София Калоян Паргов.

Днес Българската социалистическа партия е част от управлението на България и има шанса да реализира своите приоритети, каузи и политики, които дълги години отстояваше като опозиционна сила. Първите стъпки на БСП в управлението са амбициозни и успешни – приемането на социално ориентиран бюджет с близо 20 милиарда лева за реални социални политики, позицията на партията срещу чужди войски на наша територия и в защита на АЕЦ „Белене”, реални стъпки към възстановяването на държавността и прилагането на принципите на социалната държава и връщането на ролята на държавата в икономиката и индустрията, битката срещу диктата на монополите и колекторските фирми. Това са само първите стъпки, защото в управлението на държавата БСП тепърва ще има много работа, ще се сблъсква с тежки отговорности, предизвикателства и рискове.

Днешната ситуация изисква повече от всякога БСП да бъде единна и мобизирана, да използва ума, труда и таланта на всеки социалист. Провокирането на изкуствени вътрешни конфликти, реваншизъм срещу инакомислещите и разделителните линии е пагубно за БСП в този отговорен исторически момент. Вярваме, че като лидер на БСП, натоварен и с високи държавни отговорности, Корнелия Нинова няма да позволи разделение в Софийската партийна организация и ще работи за нейната консолидация. Столичната организация на БСП е най-голямата и масова структура в партията, нейно публично лице и ключов кадрови и интелектуален резерв. Навярно в БСП-София, както и в цялата партия, са допускани грешки и съществуват проблеми, но те трябва да бъдат решавани вътре в структурата и в открит диалог.

На столичните социалисти, както и на цялата партия, предстоят решаващи местни избори през 2023 г. Затова е изключително вредно и опасно срещу БСП-София да се води вътрешнопартийна война особено когато това се прави без доказателства, с неубедителни и лицемерни мотиви. БСП-София под ръководството на Калоян Паргов през годините е доказала, че е работеща структура, в която тече активен организационен и идеен живот. Води битка срещу Модела „ГЕРБ” и вредните политики на кмета Фандъкова.

БСП-София беше една от малкото партийни организации, която удвои своя изборен резултат и присъствие в Столичния общински съвет и районните администрации. Стабилна и работеща, тя има всички шансове през 2023 година да сложи край на пагубното дясно управление в София и за пръв път от 1990 г. насам да има ляв кмет на българската столица. Това е залогът днес и всеки опит БСП-София да бъде дестабилизирана е не просто атака срещу вътрешнопартийната демокрация, но и е пряка атака срещу шанса на БСП за достойно представяне и победа в София и ще лежи на съвестта, партийния морал и политическата отговорност на този, който поръчва, и този който осъществява подобни действия.

Ние сме за единство и мобилизация на БСП зад каузата на държавността, социалистическите идеи и идеали и активните леви политики.

Подкрепили позицията:

Анжел Вагенщайн

Андрей Пантев, проф.

Георги Стоянов, проф

Спас Доневски, проф.

Иво Кременски, проф. дмн

Ивайло Мирчев, проф.

Велислава Дърева

Станка Шопова

Иван Токаджиев

Захари Захариев, проф.

Юлия Пискулийска

Велиана Христова

Петранка Троянова, проф.днм

Маруся Любчева,проф.

Вергиния Вакарелова

Владимир Райчев

Владимир Гюров

Светла Тошкова, проф.

Любомир Коларов

Георги Наков

Ваня Добрева, проф. дфн

Емил Бехар

Боряна Бужашка, проф.

Славчо Велков

Йонка Кинова

Марин Маринов

Недялка Филипова

Константин Пеев

Мариана Лазова

Веселина Василева

Мария Петкова

Петя Пейчева

Светлана Шаренкова, проф.

Сивко Пачев

Симеон Кръстев

ген. Стефан Стефанов

Тодор Ненов

Милен Димитров

Ласка Минчева

Таня Соколова, арх.

Трифон Митев

Уляна Пачева

Коста Илиев

Христо Георгиев

Снежана Петкова- Димитрова, доц.

Радка Рангелова

Юлиян Веселинов

Румяна Братованова

18 февруари 2022 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ